Monday, October 27, 2008

Εκτός στόχων κατά 1,3 δισ. ευρώ οι τράπεζες για το 2009

Εκτός στόχων κατά 1,3 δισ. ευρώ οι τράπεζες για το 2009

Λιγότερα κέρδη από τουςαρχικούς στόχους κατά 1,3δις ευρώ περίπου θα εμφανίσουνοι ελληνικές τράπεζες για το 2009λόγω της διεθνούς κρίσης. Όσον αφορά τα κεφάλαια εκτιμάται ότι θα προσεγγίσειη απώλεια τα 500 με 600 εκατ ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις αυτές αποτελούν το αισιόδοξο σενάριο καθώς σε άλλη περίπτωση οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες.
Το 2007 οι τραπεζίτες προέβλεπαν ότι το 2009 θα επιτύχουν κέρδη 6,8 δις ευρώ ενώ αν καταφέρουν να αγγίξουν τα 5,5 δις ευρώ θα είναι πραγματικά άθλος. Είναι προφανές επίσης ότι τα business plan είναι όλα στον αέρα στην κυριολεξία και πολύ σύντομα θα υπάρξουν profit warnings, αρνητικές αναθεωρήσεις σοβαρές.

Η μείωση κατά 1,3 δις ευρώ των κερδών θα προέλθει από 1) την μείωση των δανείων λιανικής και επιχειρηματικών στην Ελλάδα και βεβαίως λόγω της επιβράδυνσης του ΑΕΠ, 2) την επιβράδυνση στο εξωτερικό που ωστόσο εκτιμάται ότι δεν θα λάβει μεγάλες διαστάσεις 3)στην διατήρηση υψηλού κόστους χρήματος 4)στην μη επίτευξη κεφαλαιακών κερδών από το ΧΑ 5) στα χαμηλά περιθώρια κέρδους από λοιπές δραστηριότητες.

Η αρνητική επίδραση της κρίσης ακόμη δεν έχει αγγίξει το μέσο καταναλωτή. Το πρόβλημα θα γενικευθεί αν ορισμένες εταιρίες αδυνατούν να πληρώσουν τις μισθοδοσίες ή κλείνουν λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας ή περιορίζουν το προσωπικό τους. Αν η κρίση αγγίξει το καταναλωτή τότε είναι βέβαιο ότι οι απώλειες κερδοφορίας για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις θα είναι κατακόρυφες.

Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι το τραπεζικό σύστημα δέχεται ισχυρούς κραδασμούς τα δάνεια περιορίζονται ενώ κλείνουν οι στρόφιγγες για την χορήγηση δανείων και προς τις επιχειρήσεις. Μέχρι τώρα όμως η επίδραση καταγράφεται αφενός στο ΧΑ με έντονο τρόπο όπου οι μετοχικές αξίες έχουν απαξιωθεί αφετέρου στα αποτελέσματα των τραπεζών.

Με βάση εκτιμήσεις αν ληφθεί υπόψη ότι τα στεγαστικά δάνεια το 2009 θα αυξηθούν με ένα ρυθμό της τάξης του 8% περίπου τα καταναλωτικά με 12-14% και τα επιχειρηματικά με 13% με 14% δηλαδή μεσοσταθμικά 10% με 11% η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης οι απώλειες κερδών εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 500 με 600 εκατ ευρώ.

Από το εξωτερικό λόγω της επιβράδυνσης θα πρέπει να αναμένεται μια απώλεια κερδών σε σχέση με τους αρχικούς , προϋπολογισμένους στόχους κατά 150 με 200 εκατ ευρώ. Από την διατήρηση υψηλού κόστους χρήματος παρά τις αποκλιμακώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την FED που θα προβούν εκ νέου προσεχώς , μειώνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο στο ευρώ στο 3,25% ή 3,5% , η επιβάρυνση στα κέρδη των τραπεζών είναι της κλίμακας 200 εκατ ευρώ.

Από την μη επίτευξη κεφαλαιακών κερδών τουλάχιστον όσον αρχικώς προϋπολογίζονταναναμένεται μια απόκλιση τουλάχιστον150 με 200 εκατ ευρώ. Από τις χαμηλότερες επιδόσεις λοιπών δραστηριοτήτων και κυρίως από τα ακίνητα ή μερικώς τραπεζικών δραστηριοτήτων αναμένονται απώλειες κερδών περί τα 100 εκατ ευρώ.

Ουσιαστικά λοιπόν είναι προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα δέχεται ισχυρότατους κραδασμούς στην κερδοφορία και ότι το σύστημα θα πρέπει να καταφέρει να μην αφήσει να περάσει η κρίση στην κατανάλωση. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να προβλεφθούν οι παρενέργειες στο σύστημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΤτΕ και η κυβέρνηση έλαβαν μέτρα με στόχο να ενισχύσουν τις τράπεζες ώστε με την σειρά τους να μπορούν να διατηρήσουν την πιστωτική επέκταση στο 10%.

Με αύξηση δανείων 10% επιτυγχάνεται μια στοιχειώδης και τηρουμένων των αναλογιών αξιοπρεπής κερδοφορία η οποία μπορεί να συντηρήσει το σύστημα αλλά και την μερισματική πολιτική των τραπεζών. Επίσης είναι προφανές ότι τα business plan για το 2008 για ορισμένες τράπεζες και γιατο 2009 για όλες θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω κατά 15% με 20% τουλάχιστον.

REPORTER.GR

No comments:

Share |