Monday, October 27, 2008

Πάρτι σε δολάριο, γεν

Πάρτι σε δολάριο, γεν

Ράλι εξακολουθεί να καταγράφει το γεν έναντι των ισχυρότερων νομισμάτων, καθώς η κρίση στις χρηματαγορές οδηγεί τους επενδυτές να εγκαταλείψουν την πρακτική του carry trade. Αντίθετα, μεγάλες πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται το ευρωπαϊκό νόμισμα, με την ισοτιμία με το δολάριο να αγγίζει χαμηλό 2,5 ετών, τη στιγμή που η ΕΚΤ προσανατολίζεται σε νέα μείωση του επιτοκίου του ευρώ.
Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη ετοιμάζονται για νέες μειώσεις του κόστους δανεισμού, προκειμένου να στηρίξουντις οικονομίες τους και να αποτρέψουν, έστω και την ύστατη στιγμή την ύφεση, γεγονός που δεν θα προσφέρει στήριξη σε δολάριο και ευρώ.

Νωρίτερα, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ στο πλαίσιο ομιλίας που παρέθεσε στη Μαδρίτη, αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ προσανατολίζεται προς νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στην επόμενη συνάντησή της στις 6 Νοεμβρίου.

Παρόλα αυτά ο Τρισέ επεσήμανε ότι αυτό θα εξαρτηθεί τελικά από τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που θα δουν το φως της δημοσιότητας, ενώ υπογράμμισε ακόμη ότι οι κίνδυνοι από τις πληθωριστικές πιέσεις έχουν περιοριστεί, αν και ο πληθωρισμός θα παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα ακόμη άνω του 2%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% από 4,25% νωρίτερα τον Οκτώβριο στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών

Αυτή την ώρα το γεν ενισχύεται στα 92,83 γεν ανά δολάριο, από 94,32 την Παρασκευή.

Επίσης το γεν ενισχύεται στα 116,14 έναντι του ευρώ, από 118,96 γεν ανά ευρώ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Επίσης, το ευρώ υποχωρεί στα 1,2334 δολάρια, από 1,2623 δολάρια ανά ευρώ την Παρασκευή, ενώ βρέθηκε να υποχωρεί και στα 1,2334, που είναι το χαμηλότερο από το Μάιο του 2002.

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο μηνός, το γεν ενισχύθηκε 15% έναντι του δολαρίου, 35% έναντι του ευρώ, 57% έναντι του αυστραλιανού δολαρίου και 46% έναντι του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |