Monday, October 27, 2008

Σε χαμηλά 17 μηνών έκλεισε το αργό-Πτώση 1,4%

Σε χαμηλά 17 μηνών έκλεισε το αργό-Πτώση 1,4%

Τελικά το αργό έκλεισε με πτώση, υποχωρώντας μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, παρακολουθώντας στενά την πορεία των κεφαλαιαγορών, διαψεύδοντας, παράλληλα, τους ηγέτες του ΟΠΕΚ, οι οποίοι αποφάσισαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, με σκοπό να σταματήσουν την «ελεύθερηπτώση» που καταγράφει εδώ και 3 ½ μήνες ο «μαύρος χρυσός».
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα την παραγωγή από τις αρχές Νοεμβρίου. Το καρτέλ του πετρελαίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση και τους επόμενους μήνες αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Το συμβόλαιο του αργού για παράδοση Δεκεμβρίου έκλεισε πτωτικά κατά 1,4% στα 63,22 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι οι εν λόγω τιμές είναι κατά 31% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ υποχώρησε στο Λονδίνο κατά 2,08% στα 59,40 δολάρια το βαρέλι

«Βαρίδι» έναντι στην ανάκαμψη του αργού στάθηκε και η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, το οποίο και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ½ ετών. Όταν το δολάριο ενισχύεται, το αργό, καθώς επίσης και τα αλλα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια, χάνουν την ελκυστικότητα τους σε ξένους επενδυτές, αφού γίνονται «ακριβότερα» γι’ αυτούς. Το ευρώ υποχώρησε κατά 2,3% στο 1,2334 δολάρια/ ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |