Wednesday, May 12, 2010

Έκλεισε σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός


Έκλεισε σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός

Σε ιστορικό υψηλό έκλεισε η τιμή του χρυσού, καθώς οι ανησυχίες για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης 750 δισ. ευρώ και το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε πληθωρισμό, δημιούργησαν αποστροφή προς το ρίσκο, ρίχνοντας τους επενδυτές «στην αγκαλιά» του πολύτιμου μετάλλου.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Ιουνίου, ενισχύθηκε κατά 22,80 δολάρια ή 1,9% στα 1.243,10 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται ότι τα συμβόλαια Μαΐου και Ιουνίου του χρυσού ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά στη Νέα Υόρκη.

Οι αγορές συνεχίζουν να αφομοιώνουν τα νέα δεδομένα μετά τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού των 750 δισ. ευρώ, σημειώνουν αναλυτές. Την ίδια στιγμή οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται στο χρυσό ψάχνοντας ασφαλές καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους.

Παραδοσιακά ο χρυσός παίζει τον ρόλο ασφαλούς καταφυγίου σε περιόδους οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αναταραχής.

"Οι ανησυχίες πώς η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να περάσει και σε άλλες χώρες παρά τον μηχανισμό των 750 δισ. ευρώ, αποσταθεροποιώντας το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγούν τους επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο", σημειώνει η Commerzbank AG σε σχετικό σημείωμα.

"Η τιμή του χρυσού βρίσκει στήριξη τις τελευταίες ημέρες στη ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την Ευρώπη", σχολιάζουν αναλυτές της BNP Paribas. "Αν και η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθησε να αμβλυνθούν οι άμεσες ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, οι αγορές συνεχίζουν να αμφιβάλουν για την ικανότητα των κυβερνήσεων να μειώσουν άμεσα τα ελλείμματα τους".

Στο μεταξύ ράλι σημείωσε και η τιμή του ασημιού, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές με άνοδο 37 σεντς ή σχεδόν 2% στα 19,66 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2008.

source: capital.gr

No comments:

Share |