Monday, September 20, 2010

Σε υψηλά 15 ετών το βαμβάκι


Σε υψηλά 15 ετών το βαμβάκι


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών διαπραγματεύεται σήμερα το βαμβάκι, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά και οι ζημιές στις καλλιέργειες του Πακιστάν και της Κίνας δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί στην πλήρη τους έκταση.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του Δεκεμβρίου έφτασε να διαπραγματεύεται νωρίτερα έως τα 1,0198 δολάρια/ λίβρα στη Νέα Υόρκη, με κέρδη 3,8%, ενώ τον τελευταίο χρόνο η τιμή έχει ενισχυθεί συνολικά κατά 62%. Είναι η πρώτη φορά από το 1995 που η τιμή ξεπερνάει το 1 δολάριο.

Η παραγωγή της Κίνας -που αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό και καταναλωτή βάμβακος παγκοσμίως- αναμένεται μειωμένη για φέτος λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών φέτος, όπως και στην Ινδία, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό παγκοσμίως.

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, οι εισαγωγές βάμβακος από το Πακιστάν αναμένονται αυξημένες κατά 100% στα 3,5 εκατ. bales, ενώ αυξημένες αναμένονται φέτος και οι εισαγωγές της Κίνας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ αναλυτών του πρακτορείου Bloomberg.

source: capital.gr

No comments:

Share |