Friday, July 20, 2012

Γερμανία: Πιο ήπια ανάπτυξη αναμένει στο β΄ 6μηνο το υπουργείο Οικονομικών

Γερμανία: Πιο ήπια ανάπτυξη αναμένει στο β΄ 6μηνο το υπουργείο Οικονομικών

Βερολίνο (Dow Jones) – Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό στο β΄ τρίμηνο, αν και τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην τελευταία μηνιαία του έκθεση, προσθέτοντας ότι για το υπόλοιπο του έτους η οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο ήπιο ρυθμό, αλλά ο βιομηχανικός κλάδος αναμένεται να επιβραδυνθεί και υπάρχουν μεγαλύτερα ρίσκα για την αγορά εργασίας. Το υπουργείο δήλωσε πως η αβεβαιότητα που προκύπτει από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων. Αλλά προειδοποιεί ότι η βιομηχανική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί όσο περνάει ο καιρός, ενώ η εγχώρια ζήτηση είναι αυτή τη στιγμή ο πιο σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης.

Πολλοί οικονομολόγοι έχουν στηριχθεί στις ευέλικτες δαπάνες από τα γερμανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας, καθώς η κρίση χρέους πλήττει τη ζήτηση διεθνώς για τα γερμανικά αγαθά. Ωστόσο, επικαλούμενο τη μείωση της ζήτησης για απασχόληση, το υπουργείο τονίζει ότι υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για τις αγορές εργασίας της Γερμανίας.

Η γερμανική ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών, αλλά έχει μείνει στάσιμη τους τελευταίους μήνες αφού υποχώρησε κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο. Το υπουργείο αναμένει ότι οι εξαγωγές θα περιοριστούν στο β΄ εξάμηνο του 2012, αλλά αναφέρει ότι ο κλάδος των κατασκευών επωφελείται από τους ισχυρούς όγκους των παραγγελιών και είναι πιθανό να έχει αναπτυχθεί στο β΄ τρίμηνο. Παρά τη χαμηλότερη ανάπτυξη, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν 7,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Ιούνιο στα 57,2 δισ. ευρώ, αναφέρει το υπουργείο. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στα υψηλότερα έσοδα από τη φορολόγηση των μισθών και των κερδών, αναφέρει το υπουργείο. Τα έσοδα από τους φόρους στους μισθούς έχουν αυξηθεί λόγω της αύξησης στην απασχόληση και των καλύτερων εργασιακών συμβάσεων που εξασφάλισαν τα συνδικάτα.

source: capital.gr
Share |