Monday, September 21, 2009

Οι 6 λόγοι για το growth story της τράπεζας Κύπρου


Οι 6 λόγοι για το growth story της τράπεζας Κύπρου

Η τράπεζα Κύπρου αποτελεί μια περίπτωση τράπεζας που θα αποδειχθεί ισχυρό growth story, δηλαδή ισχυρή αναπτυξιακή ιστορία το επόμενο διάστημα. Όμως που εδράζεται αυτό το επιχείρημα για τις προοπτικές της τράπεζας Κύπρου κατά βάση σε 6 λόγους:
1) Πρωτίστως διαθέτει μια καλής ποιότητας ενεργητικό , η σύνθεση του ενεργητικού δεν κρύβει ρίσκο που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Με 38 δισ. ευρώ σύνολο περιουσιακών στοιχείων , και με τα δάνεια να αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ η Κύπρου αποδεικνύεται σταθερή αξία στην τραπεζική αγορά.
2) Διαθέτει μια πολύ καλή σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 89% πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις που πλησιάζουν τα 29 δισ. ευρώ είναι περισσότερες από τις χορηγήσεις. Γενικά οι κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν αυτό το πλεονέκτημα.
3) Ισχυρά ίδια κεφάλαια στα 2,2 δισ. ευρώ και με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,4% και έχοντας ολοκληρώσει έκδοση μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου 645 εκατ ευρώ η Κύπρου έχει θωρακισθεί κεφαλαιακά.
4) Αποτελεί την μόνη τράπεζα που έχει θέσει στόχο κερδοφορίας για το 2009 τα 300 με 400 εκατ ευρώ. Είναι καταφανές ότι ο στόχος αυτός τουλάχιστον στο κάτω εύρος θα επιτευχθεί.
5) Η Uniastrum bank μπορεί να εμφανίζει ζημίες 13 εκατ ευρώ αλλά επί της ουσίας είναι ελέγξιμες. Η Κύπρου ποντάρει πραγματικά στην ρωσική αγορά όταν η κρίση θα αρχίσει να ξεπερνιέται διεθνώς.
6) Το ισχυρό και όπως αποδεικνύεται αποτελεσματικό management Ηλιάδη έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ομοιογενή όμιλο , με χαμηλό ρίσκο στο ενεργητικό και με καλά επίπεδα κερδοφορίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κύπρου είναι να αντιμετωπίσει τον κορεσμό της κυπριακής αγοράς και την κάμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

reporter.gr

No comments:

Share |