Monday, September 21, 2009

H οικονομική ανάκαμψη σε Κίνα και ΗΠΑ ξεκινάει, λένε οι ειδικοί

H οικονομική ανάκαμψη σε Κίνα και ΗΠΑ ξεκινάει, λένε οι ειδικοί


Όλοι διαβάζουμε για τα εμβρυικά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης που έρχονται στη δημοσιότητα. Μέχρι τώρα. Στο Peterson Institute for International Economics, μιλάνε όχι μόνο για ανάκαμψη, αλλά για μια πλήρη οικονομική ανάπτυξη που έχει ήδη αρχίσει.

Οι αμετανόητοι φορείς αυτών των καλών νέων ήταν ο Michael Mussa, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και ο Nicholas Lardy, κορυφαίος Αμερικανός ειδικός σχετικά με την οικονομία της Κίνας. Και οι δύο είναι υπότροφοι στο Peterson.

Ενώ ο Mussa ήταν αρκετά διαχυτικός (έκανε λόγο για 4% αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και αύξηση 4,2% το επόμενο έτος), επικεντρώθηκα στον Lardy, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά, “Η Κίνα οδηγεί την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη".

Ο Lardy προέβλεψε πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα είναι 8% με 9% το τρέχον έτος, και 9% με 10% το επόμενο έτος και στη συνέχεια. Όπως καθιστά σαφές η έκθεσή του, ο Lardy θεωρεί πως η ανάκαμψη της Κίνας είναι βαθιά και βιώσιμη.

Σημειώνει ότι η ανάπτυξη συνδέεται, φυσικά εν μέρει με τις κυβερνητικές δαπάνες για υποδομές, αλλά και με την τεράστια αύξηση των κοινωνικών δαπανών - για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση ως επί το πλείστον.

Η Ουάσιγκτον έχει πιέσει το Πεκίνο να βασιστεί περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση και λιγότερο στις εξαγωγές για την οικονομική ανάπτυξη και – είναι δεν είναι λόγω της πίεσης των ΗΠΑ - οι Κινέζοι στην πραγματικότητα το πράττουν, σύμφωνα με τον Lardy. Η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών ήταν περίπου 7,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το υψηλότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πέρυσι, πολλοί οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε μή βιώσιμες δαπάνες για real estate. Αλλά μια από τις διαφάνειες του Lardy δείχνει μια απότομη πτώση σε τέτοιες επενδύσεις από τον Ιούλιο 2008. Υπήρξε μια στροφή πίσω σε επενδύσεις σε ακίνητα το τρέχον έτος, αλλά δεν είναι κοντά στα προηγούμενα υψηλά. Επιπλέον, τα δάνεια για υποδομές σημειώνουν άνοδο, ενώ ο δανεισμός στο real estate υποχωρεί, σύμφωνα με τον Lardy.

Τέλος, όλα αυτά συμβαίνουν παρά τη μείωση των εξαγωγών που αφαίρεσαν τρεις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες από την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

capital.gr

No comments:

Share |