Thursday, April 9, 2009

EE: Να πληρώνει σε 30 μέρες το κράτος

EE: Να πληρώνει σε 30 μέρες το κράτος


Ουσιώδεις αλλαγές προτείνει σε οδηγία για καθυστερημένες πληρωμές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να αναγκάσει τις δημόσιες αρχές να πληρώνουν τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερών. Η πρόταση της Επιτροπής, που αναμένεται να επηρεάσει και τις διαδικασίες που ακολουθεί το κυπριακό κράτος, σκοπεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το κράτος, θέλοντας να τις ενισχύσει σε μια περίοδο κρίσης που χρειάζονται το ρευστό για να επιβιώσουν.

«Δυστυχώς, η τρέχουσα τακτική πληρωμών των δημόσιων αρχών δεν είναι η πρέπουσα. Έτσι, με δεδομένη τη σημερινή κρίση, πολλά κράτη μέλη άρχισαν να αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό σε εθνικό επίπεδο», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή.

«Η Επιτροπή προτείνει σήμερα μια νέα πολιτική προσέγγιση όσον αφορά τις καθυστερημένες πληρωμές, καθώς και ουσιώδεις αλλαγές στην οδηγία του 2000 για τις καθυστερημένες πληρωμές», αναφέρει η ανακοίνωση. «Η Επιτροπή είναι της άποψης ότι οι δημόσιες αρχές πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους εντός 30 ημερών. Παράλληλα, η Επιτροπή δεσμεύεται να επιταχύνει την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, έτσι ώστε να τηρούνται οι στόχοι όσον αφορά την πληρωμή λογαριασμών, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να μειώνει το χρόνο πληρωμής κάτω του νομικά προβλεπομένου», σημειώνει.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Günter Verheugen, αρμόδιος για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, δήλωσε ότι: «Δεν είναι πλέον ανεκτή η καθυστέρηση πληρωμών από τις δημόσιες αρχές. Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, συμβάλλοντας στην αποφυγή άλλων πτωχεύσεων και προωθώντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αναζωογονηθεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Οι προτεινόμενες αλλαγές αντικατοπτρίζουν τη σπουδαιότητα των έγκαιρων πληρωμών προς τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις ΜΜΕ:

• Κατά κανόνα, οι δημόσιες αρχές πρέπει να καταβάλλουν τις πληρωμές εντός 30 ημερών, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλλουν τόκους, αποζημίωση για το κόστος είσπραξης και μια κατ’ αποκοπή αποζημίωση 5% του οφειλόμενου ποσού, με ημερομηνία αφετηρίας του υπολογισμού την 1η ημέρα της καθυστέρησης. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις οι περίοδοι πληρωμής μπορούν να είναι μεγαλύτερες.

• Η ελευθερία σύναψης σύμβασης είναι σεβαστή στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, ωστόσο, σε περίπτωση καθυστέρησης, οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα απαίτησης τόκου καθυστέρησης πληρωμής και αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης.

• Ενισχύονται οι κανόνες για τις κατάφωρα καταχρηστικές συμβάσεις.
Οι νέες προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να οδηγήσουν σε αλλαγές και στις διαδικασίες πληρωμών που ακολουθεί το κυπριακό κράτος, που κατηγορείται από εργολάβους για καθυστερήσεις που φθάνουν μέχρι και τρία χρόνια στις πληρωμές. Μέρος των καθυστερήσεων αφορά διαφορές μεταξύ του κράτους και των επιχειρηματιών για το βαθμό υλοποίησης των εκτελεσθέντων έργων.

«Από την καθυστέρηση που παρατηρείται δημιουργείται μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στους εργολάβους κυρίως τη συγκεκριμένη περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά», ανέφερε χθες στη StockWatch, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Κύπρου, Σώτος Λοής. «Η Ομοσπονδία», ανέφερε ο κ. Λοής «εισηγείται την εισαγωγή του θεσμού του Κριτή Διαφορών ο οποίος να επιλαμβάνεται των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ των αρμοδίων και των εργολάβων πριν οδηγηθούν σε επιδιαιτησία».

Μετά από παράπονα εργολάβων για καθυστερήσεις, η Κεντρική Επιτροπή Απαιτήσεων Έργων ανέλαβε πριν λίγες βδομάδες να εξετάσει το θέμα με στόχο την επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στο σύστημα.

Ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου, Λάζαρος Λαζάρου, παραδέχθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του στη StockWatch ότι «όντως υπάρχουν περιπτώσεις που το κράτος δεν ανταποκρίνεται έγκαιρα στις υποχρεώσεις του προς τον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο στους εργολάβους οι οποίοι αναλαμβάνουν την εκτέλεση διάφορων έργων, αλλά και σε επιχειρηματίες από τους οποίους αγοράζονται υπηρεσίες και αγαθά».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |