Friday, February 6, 2009

Στη βουλή η μείωση ΦΠΑ

Στη βουλή η μείωση ΦΠΑ



Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στέλλει στη βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για μείωση του ΦΠΑ από 8% σε 5% για διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, «αυτή η απόφαση είναι μέσα στα πλαίσια της ταχύτατης υλοποίησης των μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση και πως έχει ως στόχο να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο».

Όσον αφορά τα μέτρα για την οικονομία, τόνισε ο κ. Στεφάνου, δεν έχουν παρθεί κατόπιν εορτής, ούτε και με καθυστέρηση, αλλά έχουν προληπτικό χαρακτήρα για να μην αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία προβλήματα που πιθανόν να εμφανιστούν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και για αυτό έχουμε κατευθυνθεί προς εκείνους τους τομείς που θεωρούμε ότι είναι πιο ευάλωτοι και ήδη έχουν κάποιες παρενέργειες, από την οικονομική κρίση που υπάρχει διεθνώς.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την οικονομία, ο εκπρόσωπος είπε πως αντιλαμβάνεται τις αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες του κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε πως «για μας μετρά σημαντικά ότι οι εμπλεκόμενοι με την οικονομία, έχουν εκφράσει ικανοποίηση και ταυτόχρονα εμείς ως κυβέρνηση παίρνουμε και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ταχύτατη υλοποίηση των μέτρων αυτών».

Κληθείς να σχολιάσει το ερώτημα του κ. Νεοφύτου «γιατί να χρειάζεται ο ΚΟΑΓ να αγοράσει από τον επιχειρηματία οικίες ή διαμερίσματα και να μην δίδεται το δικαίωμα στο δικαιούχο να κάνει τη δική του επιλογή με βάση τα δικά του κριτήρια και προτεραιότητες», και τη θέση του πως «δεν χρειάζονται τρίγωνα που να δημιουργούν ερωτηματικά», ο εκπρόσωπος είπε πως δημιουργούνται ερωτηματικά για τον κ. Νεοφύτου και διερωτήθηκε «γιατί να πρέπει να τα απαντήσουμε εμείς».

«Εμείς έχουμε δώσει ένα συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο είναι και μια προσφορά προς τα μικρομεσαία στρώματα που θέλουν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Είναι ένα μέτρο που θα πριμοδοτηθεί με €200 εκ.», είπε ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε πως «τα δυο πρώτα χρόνια τα στεγαστικά δάνεια για αυτές τις οικογένειες που θα τα πάρουν μέσα από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης θα είναι με μηδενικό επιτόκιο και μετά θα είναι μακροπρόθεσμο το ενοίκιο για τα επόμενα 18 χρόνια, δηλαδή ουσιαστικά μετά από 20 χρόνια θα εξοφληθεί αυτό το δάνειο».

«Είναι ένα απολύτως φιλολαϊκό μέτρο προς τις μικρομεσαίες οικογένειες που θέλουν να αποκτήσουν πρώτη στέγη», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |