Monday, July 7, 2008

Σπάει το τραπεζικό απόρρητο ξένων…

Σπάει το τραπεζικό απόρρητο ξένων…


Νομοσχέδιο για σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου μη φορολογικών κατοίκων Κύπρου προωθεί στην ολομέλεια της Πέμπτης η Επ. Οικονομικών με στόχο την έξοδο από τις «μαύρες» φορολογικές λίστες που έχει θέσει την Κύπρο η Ρωσία, αλλά και την ικανοποίηση των αιτημάτων πολλών ευρωπαϊκών χωρών για ανταλλαγή εχέμυθων πληροφοριών. Όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, συμφωνούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ο Συναγερμός θα τοποθετηθεί επί του θέματος στην ολομέλεια. Η αντιπολίτευση εκφράζει ανησυχίες για τη χρησιμότητα νομοσχεδίου, καθώς ενδέχεται να προβληματίσει τους ξένους καταθέτες – που αποτελούν βασικό τροφοδότη της δανειστικής επέκτασης των τραπεζών στην Κύπρο και στο εξωτερικό – χωρίς απαραίτητα να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με το νομοσχέδιο, που ετοίμασε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, συμφωνούν ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, οι τράπεζες, οι λογιστές και ο Φορέας Προώθησης Ξένων Επενδύσεων.

Ο νέος νόμος θα καθιστά δυνατή την ανταλλαγή με συμβαλλόμενα κράτη εχέμυθων πληροφοριών για μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου. Εχέμυθη πληροφορία, όπως διευκρινίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, περιλαμβάνει πληροφορίες που τηρούνται ή τυγχάνουν διαχείρισης από Τράπεζα, άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καταπιστευματοδόχο, εντολοδόχο, αντιπρόσωπο ή πρόσωπο που σχετίζεται με συμφέροντα ιδιοκτησίας σε άλλο πρόσωπο. Η εχέμυθη πληροφορία θα πρέπει να παραχωρείται από τις τράπεζες στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, το οποίο θα πρέπει πρώτα να έχει λάβει τη γραπτή συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως αναφέρθηκε από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστο Πατσαλίδη, καθώς και από το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων Γιώργο Πούφο, στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η Ρωσία έχει θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε μαύρη λίστα, ενώ και η Γερμανία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της για ακύρωση της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) με την Κυπριακή Δημοκρατία, εάν η Κυβέρνηση της Κύπρου δεν λάβει μέτρα προς άρση της απαγόρευσης ανταλλαγής εχέμυθων πληροφοριών.

Ο κ. Πατσαλίδης εξήγησε στον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο (ΔΗΚΟ), ο οποίος προήδρευσε της σημερινής συνεδρίας, καθώς και στους Βουλευτές Σταύρο Ευαγόρου, Γιάννο Λαμάρη και Τάκη Χατζηγεωργίου από το ΑΚΕΛ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Μαρία Κυριακού από το ΔΗΣΥ, Μαρίνο Σιζόπουλο από το ΚΣ ΕΔΕΚ και Νίκο Κουτσού από το ΕΥΡΩΚΟ, ότι προβληματίστηκε πολύ το Υπουργείο Οικονομικών και προσπάθησε να «ζυγίσει» τα θετικά και τα αρνητικά, προτού καταλήξει στη νομοθετική αυτή πρόταση.

Η όλη διαδικασία έγινε με επείγοντα τρόπο, προκειμένου να προλάβουν την ψήφιση του νόμου από την Ολομέλεια στη μεθαυριανή - τελευταία προ των θερινών διακοπών - συνεδρία της, όπως ανέφερε.

Έγιναν διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είπε ο κ. Πατσαλίδης, για να εξασφαλισθεί η συναίνεσή τους και προπαντός για να τεθούν όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες, έτσι ώστε και η Δημοκρατία να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το δίκτυο ΣΑΔΦ, με παράλληλη και ταυτόχρονη διαφύλαξη του δικηγορικού απορρήτου και των συμφερόντων των ξένων επενδυτών.

Από τους βουλευτές διατυπώθηκαν σωρεία ερωτήσεων για το ενδεχόμενο να σηκώσουν τις καταθέσεις τους οι ξένοι επενδυτές σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστώσουν ότι τα προσωπικά τους στοιχεία και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες, που κατέχουν οι κυπριακές τράπεζες, συγκεντρώνονται ανεξέλεγκτα και διοχετεύονται στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο ακύρωσης συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας από χώρες με τις οποίες διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις μέχρι τώρα η Κύπρος.

Με τις κυβερνητικές θέσεις δήλωσαν ότι συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από το Δικηγορικό Σύλλογο όμως, παράλληλα με τη συμφωνία τους και την ικανοποίησή τους για τη διαφύλαξη του δικηγορικού απορρήτου, εκφράστηκε και η άποψη ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά να επιλυθεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τις χώρες αυτές και επισημάνθηκαν οι δυσλειτουργίες στο Τμήμα Εγγραφής Εταιρειών.

Από τον κ. Πούφο έγινε μία ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην κυπριακή νομοθεσία, όσον αφορά τη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και ιδιαιτέρως στην άρση της εχεμύθειας, με σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από διμερείς Συμβάσεις για αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Από τον κ. Νεοφύτου, μεταξύ άλλων, εκφράστηκε η άποψη ότι, αντί να επιλυθούν τα προβλήματα με την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, ενδεχομένως να αυξηθούν, διότι τα άλλα κράτη, όπως η Ρωσία και η Γερμανία, θα θεωρήσουν ότι επιχειρείται παραπλάνησή τους και «θα μας πάρουν πρέφα», όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί.

Η Κυβέρνηση, όπως είπαν οι κύριοι Πούφος και Πατσαλίδης, είχε καταθέσει ενώπιον της Βουλής, στις 6 Δεκεμβρίου 2007, νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στην άρση της εχεμύθειας, έτσι ώστε να δίδονται οι απαραίτητες πληροφορίες στο Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, κυρίως για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις διμερείς ή πολυμερείς διεθνείς Συμβάσεις φορολογικού περιεχομένου.

Αργότερα κρίθηκε αναγκαία η σύνταξη νέου νομοσχεδίου, προκειμένου, ανεξαρτήτως από οιανδήποτε υποχρέωση για εχεμύθεια ή περιορισμό σχετικά με τραπεζικό ή επαγγελματικό απόρρητο, αλλά τηρουμένου του δικηγορικού απορρήτου, να δίδονται οι απαραίτητες πληροφορίες στο Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, με σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας σε σχέση με Συμβάσεις για αποφυγή διπλής φορολογίας και κατά το πρότυπο του ΟΟΣΑ.

Η προτεινόμενη νέα νομοθεσία προβλέπει ότι οι εξουσίες του Διευθυντή να εξασφαλίζει τις σχετικές πληροφορίες θα ασκούνται κατόπιν γραπτής συγκατάθεσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι ο Διευθυντής δεν θα παρέχει οποιεσδήποτε πληροφορίες του ζητούνται από το κράτος με το οποίο η Δημοκρατία έχει συνάψει Σύμβαση για αποφυγή διπλής φορολογίας, εκτός εάν κοινοποιηθεί ότι το κράτος αυτό έχει αμοιβαίες αντίστοιχες διατάξεις ή εφαρμόζει ανάλογη διοικητική πρακτική για παροχή πληροφοριών που ζητούνται από το Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων.

Για την περίπτωση της Γερμανίας, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών, παρ' όλο που έγιναν διαπραγματεύσεις και μονογραφήθηκε το κείμενο της νέας ΣΑΔΦ κατά το 2005, η γερμανική Κυβέρνηση επανήλθε στο θέμα και δηλώνει ότι επιθυμεί διακαώς την υιοθέτηση συγκεκριμένων διατάξεων, προκειμένου να είναι δυνατή η ανταλλαγή εχέμυθων πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών Αρχών των δύο κρατών.

Επιπροσθέτως, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεση της Κυβέρνησης της Γερμανίας για ακύρωση της υφιστάμενης ΣΑΔΦ, εάν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν λάβει οποιαδήποτε μέτρα προς άρση της απαγόρευσης ανταλλαγής εχέμυθων πληροφοριών.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, η Γαλλία υιοθέτησε γραπτώς τη θέση ότι, για να πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων προς συνομολόγηση νέας ΣΑΔΦ, προϋπόθεση είναι η πλήρης εκ μέρους της Κύπρου αποδοχή των διατάξεων της Πρότυπης Σύμβασης του ΟΟΣΑ για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας αναφορικά με την ανταλλαγή εχέμυθων πληροφοριών.

Ανάλογες παραστάσεις έγιναν και κατά τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου με τις Δανία, Ιταλία, Βαλτικές Χώρες, Ολλανδία, Νορβηγία για υφιστάμενες ΣΑΔΦ, καθώς και με τις Ισπανία και Πορτογαλία για τη σύναψη νέας ΣΑΔΦ.

Ακόμη, η Φινλανδία, προσφάτως, παρά το ότι είχε συμφωνήσει με την Κύπρο για νέα ΣΑΔΦ εκ των υστέρων και μετά από γερμανικές πιέσεις, απαιτεί τώρα την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση για ανταλλαγή εχέμυθων πληροφοριών.

Όλα αυτά τα κράτη είναι σε θέση να παρέχουν εχέμυθες πληροφορίες στις κυπριακές φορολογικές Αρχές, ενώ, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η Κύπρος δεν είναι σε θέση να ανταλλάξει εχέμυθες πληροφορίες για μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου, όπως είναι απαίτηση των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων κρατών.

Από την Κυβέρνηση κατέστη σαφές στην Επιτροπή Οικονομικών ότι η διατήρηση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ΣΑΔΦ θεωρείται υψίστης σημασίας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου.

Εκτιμάται επίσης από την Κυβέρνηση ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τη μη συνομολόγηση ΣΑΔΦ θα είναι ουσιαστικότερες από το πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να προκύψει με τη εφαρμογή εχέμυθων πληροφοριών για μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |