Monday, July 7, 2008

Οι ελληνικές τράπεζες χρυσοπληρώνουν την ρευστότητα σε σχέση με την Ευρώπη

Οι ελληνικές τράπεζες χρυσοπληρώνουν την ρευστότητα σε σχέση με την Ευρώπη

«Οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν πολύ ακριβά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες την ρευστότητα , το βαλκανικό όραμα αρχίζει να ξεφτίζει στα μάτια των ξένων επενδυτών ενώ υπάρχουν αμφιβολίες και για τα business plan. Οι παράγοντες αυτοίεξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές κατακρημνίζονται έχοντας απολέσει πάνω από 40% από τις αρχές του 2008 σε αντίθεση με τράπεζες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που καταγράφουν χαμηλότερες απώλειες» επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της Εθνικής και της Alpha bank. Η τακτική μαζικών ρευστοποιήσεων που τείνει να εξελιχθεί σε αποεπένδυση έχει πλήξει καίρια τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν καταβαραθρωθεί.

Το κόστος χρήματος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών και αν οι συνθήκες στις αγορές δεν βελτιωθούν τότε είναι πιθανό τότε η εικόνα των τραπεζών ίσως επιδεινωθεί.

Οι ξένοι επενδυτές πωλούν επιθετικά τις ελληνικές τράπεζες καθώς έχουν προβληματιστεί έντονα για το γεγονός ότι πληρώνουν πολύ ακριβά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες την αντλούμενη ρευστότητα.

Στην Αυστρία π.χ. οι τράπεζες προσφέρουν σε προθεσμιακή κατάθεση 4,25% όταν στην Ελλάδα αγγίζει το 6% ή το υπερβαίνει.

Πριν 10 μήνες στην Ελλάδα οι τράπεζες πλήρωναν σε καταθέσεις euribor – 20 πόντους και υπήρχε μεγάλη ζήτηση ενώ τώρα προσφέρουν euribor + 100 πόντους και οι επενδυτές ζητούν ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις.

Παράλληλα οι ξένοι θεωρούν ότι το Βαλκανικό όραμα ενέχει τεράστιο ρίσκο για τις ελληνικές τράπεζες και ξεθωριάζει στα μάτια τους.

Οι λόγοι αυτοί εξηγούν σε μεγάλο βαθμό γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν καταβαραθρωθεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές.

REPORTER.GR

No comments:

Share |