Monday, July 7, 2008

Δύο σημαντικά στοιχεία ανακοινώνονται σήμερα

Δύο σημαντικά στοιχεία ανακοινώνονται σήμερα

Η ζημιά που έχει γίνει στην αγορά από τα αδιάκοπα σφυροκοπήματα των ξένων funds, κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει γνωστή σήμερα από το Χ.Α. Σήμερα λοιπόν, το Χ.Α., εκτός απροόπτου, αναμένεται να δώσει τα στοιχεία, όπως κάνει κάθε μήνα άλλωστε, για τις θέσεις που έχουν οι ξένοι στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Αν δεν έχανε μέσα σε ένα μόνο μήνα η «Σοφοκλέους» περίπου 18%, η συγκεκριμένη πληροφορία δεν θα είχε καμία αξία. Είτε γιατίαπό το 2003, μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο οι Έλληνες επενδυτές είχαν καλομάθει στις διαρκείς εισροές κεφαλαίων από κάθε είδους fund που έπαιρνε θέση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τώρα γνωρίζοντας το άλλο πρόσωπο των «ξένων» (θυμίζει κάτι από Τζακ Νίκολσον στο ρόλο του κακού, στον Μπάτμαν, με τα δύο διαφορετικά πρόσωπα), το συγκεκριμένο στοιχείο έχει ιδιαίτερη αξία.

Από περίπου 54%, στις αρχές του 2008, οι ξένοι φίλοι μας, έχουν μειώσει τη θέση τους στο Χ.Α. στο 50,04% (στοιχεία Μαϊου). Οπότε θα έχει ενδιαφέρον όλες αυτές οι καραβιές κομματιών που έγιναν στις τράπεζες τον περασμένο μήνα - και συνεχίζονται τον Ιούλιο-, που πήγαν και τέλος πάντων σε τι ποσοστό αντιστοιχούν, σε θέσεις εγχώριων ή ξένων παικτών.

Για παράδειγμα στην ΕΧΑΕ, ο κ. Σπ. Καπράλος, διευθύνων σύμουλος του ομίλου και παράλληλα πρόεδρος του Χ.Α., έχει τονίσει προσφάτως στο «R» ότι η θέση των ξένων έχει κατέλθει του 60% που ήταν πριν.

Από την άλλη όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος, σε δήλωσή του, προσπαθώντας να ερμηνεύσει το τι συμβαίνει με τη μετοχή της τράπεζας μίλησε για short selling και πως οι μεγάλοι οίκοι που έχουν επενδύσει στη μετοχή, παραμένουν αμετακίνητοι.

Το δεύτερο στοιχείο που αφορά αυτή καθ' αυτή τη πορεία της οικονομίας, είναι ο πληθωρισμός. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο του «τέρατος» πάνω από το 5% τον Ιούνιο.

Αν ισχύει αυτό, η οικονομία, η άλλοτε ισχυρή οικονομία, έχει εισέλθει στο club της ύφεσης. Η ανάπτυξη κινδυνεύει και βεβαίως το οικονομικό επιτελείο οφείλει να δει τι πρέπει να γίνει. Διαφορετικά, οικονομία και χρηματιστήριο, θα πηγαίνουν πακέτο, ανήμπορα το ένα να στηρίξει το άλλο...

REPORTER.GR

No comments:

Share |