Tuesday, September 23, 2008

Βρετανία: Εκτίναξη του καθαρού δανεισμού

Βρετανία: Εκτίναξη του καθαρού δανεισμού

Σε διπλασιασμό του κρατικού δανεισμού θα οδηγήσει η πιστωτική κρίση και η ραγδαία επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Βρετανία, όπως προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές.

Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) σε έκθεσή του προβλέπει ότι ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα θα εκτιναχθεί τον επόμενο χρόνο (δημοσιονομικό έτος 2009/10) στα 90 δισ. στερλίνες- ποσό διπλάσιο σε σχέση με τις επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας- εξαιτίας των κλυδωνισμών στον χρηματοοικονομικό τομέα και της διολίσθησης της οικονομίας προς την ύφεση.

Για το δημοσιονομικό έτος 2008/09 το CEBR προβλέπει ότι ο κρατικός δανεισμός θα διαμορφωθεί στα 63 δισ. στερλίνες, όταν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για 43 δισ. στερλίνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, έχει παραδεχθεί ότι η κρίση θα οδηγήσει σε αύξηση του δανεισμού, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μεγέθη. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο το καθαρό χρέος της κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 633 δισ. στερλίνες, ποσό που αντιστοιχεί στο 43,3% του ΑΕΠ.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |