Tuesday, September 23, 2008

Ημίμετρα ή ''δεν θέλουμε να σκοτώσουμε την αγορά'';

Ημίμετρα ή ''δεν θέλουμε να σκοτώσουμε την αγορά'';


Είναι τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ικανά για να ανακοπεί το κύμα ρευστοποιήσεων στο Χ.Α.; Το ερώτημα αυτό πλανάται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, τη στιγμή που άλλα χρηματιστήρια, εκτός της Wall Street και του Λονδίνου, όπως το γερμανικό, του Παρισιού και άλλες κοντινότερες ως προς τη τάση με το Χ.Α. αγορές που προέβησαν στην αναστολή του short selling, των ανοιχτών πωλήσεων. «Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε την αγορά», είναι το σχόλιο του προέδρου του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλου, λίγη ώρα μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Είναι κοινό μυστικό στην αγορά. Όλοι πια ξέρουν ποιοι σορτάρουν και ποιες μετοχές. Για το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σημαντικό ότι η πρωτοβουλία που πήρε σήμερα η Επ. Κεφαλαιαγοράς θα ενισχύσει περεταίρω τη διαφάνεια, αν και από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, ένα πολύ μικρό κομμάτι του τζίρου, αλλά και ένας μικρός αριθμός μετοχών ενδυκνυνται για short selling».

Κατά την άποψη του αντιπροέδρου της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Λευτάκη, «ναι», όπως είπε, «το short selling έπρεπε να είχε ανασταλεί και στην Ελλάδα», θεωρώντας ότι, «πρόκειται για ημίμετρο». Πλην όμως, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι, « πως το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι ούτε Wall Street, ούτε Λονδίνο. Επίσης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέχει πολύ από το αμερικάνικο και τις επιπτώσεις που δέχθηκε από την κρίση, φτάνοντας στο σημείο οι εποπτικές αρχές να αναστείλουν κονιστικά πλαίσια, όπως αυτά που διέπουν τις ανοιχτές πωλήσεις».

Από τη πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ κ. Λ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνει ότι, «η πρωτοβουλία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κινείται προς στη σωστή κατεύθυνση και νομίζω ότι χρειάζονται κι άλλα». Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι μεγάλες ΑΧΕΠΕΥ και ειδικά τραπεζικές που ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου που πραγματοποιείται καθημερινά στην αγορά εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, διότι δεν ρωτήθηκαν από τις εποπτικές αρχές ως προς το τι πρέπει να γίνει...

Την άποψη ότι τα μέτρα της Κεφαλαιαγοράς κινούνται προς στη σωστή κατεύθυνση εκφράζει και ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάννας, θεωρώντας ότι, «δημιουργούνται προϋποθέσεις διαφάνειας. Όλα γίνονται, κυρίως στο εξωτερικό, για να αποκατασταθεί σε πρώτο στάδιο η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στα χρηματιστήρια».

Η απόφαση της Ε.Κ.

Δεν καταργείται το short selling στην Ελλάδα και οι ξένοι οίκοι μπορούν ανενόχλητοι να συνεχίσουν να βγάζουν λεφτά κατακρημνίζοντας τις ελληνικές μετοχές. Την ώρα που σε πολλές άλλες αγορές έχει μπει φραγή στο short selling, στην Ελλάδα προσφέρεται η εξαιρετική ευκαιρία σε όσους θέλουν να κερδοσκοπήσουν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σήμερα αναφέρει πας αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές και συνεκτίμησε τις ειδικότερες συνθήκες της ελληνικής αγοράς, αποφάσισε τη λήψη προσωρινών μέτρων που αφορούν τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας και την εν γένει προστασία της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε κατά τη σημερινή του 485ησυνεδρίαση τα εξής:

-Tα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που διενεργούν ανοικτές πωλήσεις μετοχών οφείλουν να το δηλώνουν κατά την καταχώρηση της σχετικής εντολής πώλησης στο σύστημα συναλλαγών (flagging).

-Στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών θα δημοσιεύεται καθημερινά (α) το ύψος των ανοικτών πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν συγκεντρωτικά ανά μετοχή και (β) ο συνολικός αριθμός των μετοχών ανά εταιρία που έχουν αποτελέσει αντικείμενο δανεισμού.

-Τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα τα οποία αποκτούν αρνητική θέση (short position) επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,10% του αριθμού των μετοχών της εκδότριας εταιρίας, οφείλουν να γνωστοποιούν τη θέση αυτή άμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να την δημοσιοποιούν στο επενδυτικό κοινό, μέσω του Ημερήσιου Δελτίου Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το αργότερο την επόμενη ημέρα από την υπέρβαση του εν λόγω ορίου. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για κάθε μεταβολή του ποσοστού αυτού.

Τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ από αύριο, 24 Σεπτεμβρίου, και ισχύουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα που εκτελούν εντολές για λογαριασμό πελατών οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους που προβαίνουν σε πωλήσεις μετοχών είναι σε θέση να παραδώσουν εγκαίρως στην εκκαθάριση τις πωληθείσες μετοχές.

Η εγκύκλιος της ΕΚ για το short selling

Σύμφωνα με την Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Αρ. Συνεδρίασης 485/23.09.08), τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα τα οποία αποκτούν αρνητική θέση (short position) επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,10% του αριθμού των μετοχών της εκδότριας εταιρίας, οφείλουν μεταξύ των άλλων να γνωστοποιούν τη θέση αυτή άμεσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών (το αργότερο μέχρι την επόμενη ημέρα, ώρα 17:00).

Το ΧΑ ανακοινώνει ότι θα παραλαμβάνει την ανωτέρω γνωστοποίηση μέσω:

- ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση Information_Services@helex.gr

- fax στο 210-3366101.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνέχεια θα προχωρά στη δημοσιοποίηση της εν λόγω θέσης στο επενδυτικό κοινό, μέσω του Ημερήσιου Δελτίου Τιμών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |