Tuesday, September 23, 2008

Μέτρα για περιορισμό του short selling στο Χ.Α.

Μέτρα για περιορισμό του short selling στο Χ.Α.


Σειρά περιοριστικών μέτρων, πέραν του flagging, και όχι κατάργηση του short selling αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ στελεχών της ΕΚ και του Χρηματιστηρίου.

Στη χθεσινή μακράς διαρκείας συνάντηση συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις και τα μέτρα που η ΕΚ πρέπει να λάβει, προκειμένου να ελεγχθεί για κάποιο διάστημα η διαδικασία των ανοικτών πωλήσεων.

Παρόλο που κάποιοι από τους παρευρισκόμενους τάχθηκαν υπέρ της καθολικής κατάργησης των short πωλήσεων, η πλειονότητα τάχθηκε κατά του μέτρου αυτού αντιπροτείνοντας πέραν του flagging και μία σειρά περιοριστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα ενδεχόμενη ύπαρξη πλαφόν.

Ως γνωστόν το flagging προϋπήρχε στο σύστημα των ανοικτών πωλήσεων και στην ουσία καταδεικνύει όσους πραγματοποιούν short selling, συνεπώς η αγορά μπορεί να συμπεραίνει εάν πρόκειται για καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα πωλήσεις ή όχι, δεδομένου ότι η ηλεκτρονική αποτύπωση των συναλλαγών αυτών διευκολύνει την παρακολούθησή τους από την αγορά.

Μετά την καθολική απαγόρευση για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα του short selling στις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστραλία και Ταϊβάν, η εγχώρια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα προχωρήσει κατ' αρχάς στο μέτρο αυτό, δοκιμάζοντας σε πρακτικό επίπεδο τη δυνατότητα αποφυγής της απαγόρευσης του short selling γενικότερα.

Στόχος της απαγόρευσης που ήδη ισχύει στα παραπάνω Χρηματιστήρια είναι η «προστασία» των τραπεζών από τις εν λόγω συναλλαγές, που «ευθύνονται» σε μεγάλο βαθμό για την πτώση τιμών μετοχών και την επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης. Επαγγελματίες της αγοράς σχολίαζαν χθες πως ακόμα κι αν δεν συμφωνούν απόλυτα για το κατά πόσο επιβαρύνουν το κλίμα οι ανοικτές πωλήσεις, στην παρούσα τουλάχιστον φάση η μερική έστω ευθυγράμμιση με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι απαραίτητη.

Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ το ίδιο θέμα αναμένεται να απασχολήσει στη συνέχεια και τα μέλη του δ.σ. της ΕΧΑΕ που επίσης συνεδριάζει αργότερα σήμερα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |