Wednesday, September 23, 2009

Ελλάδα: Ακίνητα: Συνεχίστηκε στο εξάμηνο η πτώση των τιμών

Την ήπια πτωτική πορεία που ακολουθούν σταθερά από τις αρχές του 2008 οι τιμές των ακινήτων στην ελληνική αγορά, τόσο των οικιστικών όσο και των εμπορικών, έρχονται να επιβεβαιώσουν δύο νέες έρευνες.

Σύμφωνα με την πρώτη, την οποία έχει πραγματοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος και που πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα την προσεχή εβδομάδα στο πλαίσιο συνεδριακής εκδήλωσης, οι τιμές των κατοικιών στο λεκανοπέδιο της Αττικής μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,9%.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η ετήσια ποσοστιαία μείωση υπολογίζεται στο 1,4%, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο η μείωση άγγιξε το 4,4%. Η ίδια έρευνα κάνει λόγο και για συνεχή υποχώρηση της ζήτησης, καθώς όπως αναφέρει ο ρυθμός ανόδου του υπολοίπου των στεγαστικών δανείων προς τα νοικοκυριά υποχώρησε στο 5,2% στο τέλος του φετινού Ιουλίου, έναντι 6% τον Ιούνιο και 11,5% που ήταν στα τέλη του 2008.

Υπενθυμίζεται πως η αντίστοιχη έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος που αφορούσε στην εξέλιξη των τιμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 και παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, υποστήριζε ότι οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα υποχώρησαν μέχρι τότε κατά σχεδόν 7% σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονταν το καλοκαίρι του 2008 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.


Χαμηλότερα και τα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων

Μειωμένες δεν εμφανίζονται, όμως, μόνο οι τιμές των κατοικιών. Ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα ενοίκια των εμπορικών ακινήτων, όπως άλλωστε πιστοποιεί έρευνα του οίκου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων Cushman & Wakefield.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας Main Streets Across the World, η οδός Ερμού μπορεί μεν να εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων εμπορικών δρόμων του κόσμου λόγω ύψους των ενοικίων των καταστημάτων, ωστόσο έχει υποχωρήσει κατά μία θέση σε σχέση με εκείνη που βρισκόταν στην περυσινή κατάταξη.

Ειδικότερα, η οδός Ερμού καταλαμβάνει φέτος τη 12η θέση έναντι της 11ης που είχε το 2008, καθώς το μέσο ετήσιο ενοίκιο ανά τετραγωνικό μέτρο καταστήματος είναι το 2009 μειωμένο κατά 13,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

Φέτος, το συγκεκριμένο ποσό διαμορφώνεται στα 3.120 ευρώ ανά τ.μ., ενώ πέρυσι ήταν 3.600 ευρώ. Η έρευνα αναδεικνύει ως την ακριβότερη εμπορική οδό του κόσμου την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης (για όγδοη συνεχόμενη χρονιά) με κόστος ενοικίασης καταστημάτων που -αν και μειωμένο κατά 8,1% φέτος- φτάνει τα 13.027 το τετραγωνικό μέτρο ετησίως.

Η Causeway Bay στο Χόνγκ Κόνγκ και η Avenue des Champs - Elysee στο Παρίσι διατηρούν τη δεύτερη και την τρίτη θέση με κόστος ενοικίασης που διαμορφώνεται στα 11.687 ευρώ και 7.732 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.

euro2day.gr

No comments:

Share |