Thursday, August 6, 2009

«Πάτο» έχει πιάσει το «χρηματιστήριο» της τέχνης

«Πάτο» έχει πιάσει το «χρηματιστήριο» της τέχνης

«Πάτο» έχει πιάσει η αγορά της τέχνης δήλωσε ο CEO του οίκου Sotheby’s, William Sheridan, προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις και οι τιμές έργων τέχνης έχουν σταθεροποιηθεί μετά από την κατακόρυφη πτώση που σημείωσαν. Τα καθαρά κέρδη του δευτέρου τριμήνου του Sotheby’s αναμένονται κατά 87% χαμηλότερα, ενώ ο Sheridan ανέφερε ότι εάν δεν υπήρχαν κάποια events που να προσελκύουν το κοινό στους χώρους τέχνης, τότε η πτώση θα συνεχιζόταν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι δύο μεγαλύτεροι οίκοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο, η Sotheby’s και η Christie’s International εγκατέλειψαν την πρακτική της εγγύησης της ελάχιστης τιμής από τα τέλη του 2008, οδηγώντας πολλούς καλλιτέχνες να εμφανιστούν απρόθυμοι να προσφέρουν την παρούσα χρονική περίοδο τα έργα τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η μέση τιμή των πλειστηριασμών έργων σύγχρονης τέχνης υποχώρησε κατά 76,2% από το Μάιο του 2008, επισημαίνει η ArtTactic.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Sotheby’s ανακοίνωσε χθες τα πρώτα θετικά αποτελέσματα μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, αφού για το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατέγραψε κέρδη 12,2 εκατ. δολαρίων, ή 18 cents ανά μετοχή, από 95,3 εκατ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2008.

Ο Sheridan επισήμανε, όμως, ότι ο οίκος που διευθύνει, όπως και κάθε επιχείρηση του κλάδου, πλήττεται από την υψηλή φορολογία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πελατών και των προμηθευτών τους, καθώς και να εμφανίζουν πολύ χαμηλή καθαρή κερδοφορία. Ωστόσο, εμφανίζεται αισιόδοξος για την προσεχή ανάκαμψη, κάτι που δεν συμμερίζονται, όμως, οι σύμβουλοι επενδύσεων στην τέχνη, οι οποίοι θεωρούν ότι το «τοπίο παραμένει ακόμη θολό», αφού οι επιχειρήσεις φοβούνται να κάνουν επενδύσεις, όταν οι υποψήφιοι αγοραστές «λιγοστεύουν».

reporter.gr

No comments:

Share |