Thursday, August 6, 2009

Κύπρος: Στο -0,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

Κύπρος: Στο -0,8% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο


ΑΘΗΝΑ (Dow Jones) – Οι τιμές στην Κύπρο μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 1986, καθώς ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά 0,8%.

Τον Ιούνιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ενισχυθεί κατά 0,2% σε ετήσια βάση.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 1,6% έναντι 0,14% το Μάρτιο. Η μηνιαία κάμψη οφείλεται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, στις μειώσεις τιμών ειδών ρουχισμού, υπόδησης και επίπλων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων καθώς και στις μειώσεις τιμών σε συγκεκριμένα είδη φρούτων και λαχανικών. Αντίθετα, αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην τιμή της πατάτας, ηλεκτρισμού και αερίου.

Στις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση περιλαμβάνονται, η αύξηση κατά 4% σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, 7,1% στο χώρο της υγείας και 5,2% σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Ωστόσο, οι παραπάνω αυξήσεις αντισταθμίστηκαν από τη μείωση κατά 11,1% στις μεταφορές, 7,5% σε είδη ρουχισμού και υπόδησης και 7,3% σε στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

capital.gr

No comments:

Share |