Monday, June 29, 2009

Πρόσβαση σε λίστα κακοπληρωτών

Πρόσβαση σε λίστα κακοπληρωτών


Πρόσβαση στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών, στο οποίο καταχωρούνται όσοι εκδίδουν ακάλυπτες επιταγές, θα δίνει από την επόμενη βδομάδα η Κεντρική Τράπεζα σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να ξέρουν το ιστορικό αυτών με τους οποίους συναλλάσσονται. Σε μια περίοδο που ο αριθμός των ακάλυπτων αυξάνεται απότομα λόγω της κρίσης, η Κεντρική θα δώσει ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο, για να περιορίσει το φαινόμενο.

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, η κρίση εκτόξευσε τον αριθμό των ακάλυπτων επιταγών στα ύψη και από 251 ακάλυπτες επιταγές κατά μέσο όρο το μήνα τα δύο τελευταία χρόνια, διπλασιάστηκαν το 2009 και ανήλθαν στις 389, με τα συνολικά ποσά να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το €1εκ.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο διευθυντής της ΚΤ και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών για εκδότες ακάλυπτων επιταγών, Γιάγκος Δημητρίου, επεσήμανε ότι παρατηρείται αύξηση 100% στις ακάλυπτες επιταγές και ότι μόνο δύο χρόνια κράτησε η βελτίωση του διαχρονικού αυτού προβλήματος. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι, ενώ ο μέσος όρος των ακάλυπτων επιταγών ανά μήνα για το 2003 κυμάνθηκε στις 400, το 2004 στις 350, το 2005 στις 327, το 2006 στις 272 και τα δύο τελευταία έτη (2007 και 2008) στις 251, ήρθε η κρίση και τις εκτόξευσε και πάλι σε μέσο όρο 389 το μήνα.

Η συνολική αξία των ακάλυπτων επιταγών το 2008 κυμάνθηκε στις €469 χιλ. και το 2009 στις €890 χιλ. (μέσο όρο το μήνα).

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της έναρξης της Υπηρεσίας Παροχής Πρόσβασης στις πληροφορίες του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών (ΚΑΠ) της ΚΤ για τις ακάλυπτες επιταγές, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι από τις 6 Ιουλίου φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να πληροφορούνται κατά πόσο το πρόσωπο που έκδωσε την επιταγή είναι καταχωρημένο στο ΚΑΠ.

Μεταξύ των επιπτώσεων της καταχώρησης στο ΚΑΠ, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, είναι η παγοποίηση όλων των τρεχούμενων λογαριασμών σε οποιαδήποτε τράπεζα ή συνεργατικό του ατόμου που έχει καταχωρηθεί με αποτέλεσμα να μη δικαιούται να χρησιμοποιήσει το βιβλιάριο επιταγών που έχει στα χέρια του.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της μάστιγας των ακάλυπτων επιταγών, είπε, αποφασίστηκε η παραχώρηση πρόσβασης μέσω της Υπηρεσίας Παροχής Πρόσβασης στις πληροφορίες του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών της ΚΤ μετά που ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτημα μέσω της εταιρείας FCCB που ανέλαβε αυτή τη διαδικασία, νοουμένου ότι έχουν παρέλθει 15 τουλάχιστον ημέρες από την πρώτη παρουσίαση της επιταγής η οποία παραμένει απλήρωτη λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας διαθέσιμων κεφαλαίων του εκδότη της.

Το αίτημα μπορεί να υποβληθεί είτε μέσω ίντερνετ, SMS ή τηλεφωνικώς ενώ η κάθε αναζήτηση κοστίζει 80 σεντ και αν ο αριθμός των αναζητήσεων ξεπερνούν τις 100 το μήνα τότε το κόστος πέφτει στα 55 σεντ. Για το SMS το κόστος ξεκινά στα 55 σεντ και πέφτει στα 30 σεντ αν οι αναζητήσεις ξεπερνούν τις 100 το μήνα.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |