Monday, June 29, 2009

Οι τέσσερις ''νικητές'' της κρίσης παγκοσμίως

Οι τέσσερις ''νικητές'' της κρίσης παγκοσμίως

Όταν άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέρρεαν ή βρίσκονταν στα πρόθυρα κατάρρευσης κατά τη διάρκεια της χειρότερης οικονομικής κρίσης από την μεγάλη ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 1930, η JPMorgan, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley βελτίωναν το μερίδιο αγοράς τους καταλαμβάνοντας το κενό που αφηναν αλλα «ιδρύματα». Οι τρεις εταιρείες μαζί ελέγχουν το 42% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο Bloomberg. Σημειώνεται ότι το συνολικό μερίδιο των τριών πρώτων εταιρειών που κυριαρχούσαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 είχαν μερίδιο 30,7%. Αυτό δείχνει ότι η αναδιάρθρωση των κεφαλαιακών δομών που κυριάρχησε το πρώτο εξάμηνο του έτους, έγινε κατά το ήμισυ από τις τρεις παραπάνω επενδυτικές τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο αλλωστε που JPMorgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley επέστρεψαν τόσο αμεσα τα 45 δισ. δολάρια στην αμερικανική κυβέρνηση, από όπου τα είχαν πάρει από το πρόγραμμα TARP.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτές οι τρεις εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συγκεκριμένα, εγγυήθηκαν για την πώληση 73 δισ. δολαρίων παγκοσμίως σε εταιρείες, εξαιρουμένων των δημόσιων προσφορών, των οποίων το 37%, δηλαδή περίπου 196,9 δισ. δολάρια, έγιναν υπό την δικιά τους εγγύηση. Σημειώνεται εδώ ότι περίπου τα 43 δισ. δολάρια ήταν στα πλαίσια του προγράμματος Troubled Asset Relief Program.

Στην Γηραιά Ήπειρο, αυτή που φαίνεται για την ώρα κερδισμένη από την κρίση είναι η Credit Suisse, η οποία μάλιστα διαχειρίστηκε και την πώληση των 3,5 δισ. στερλινών σε μετοχές της Barclays, για λογαριασμό της International Petroleum Investment, τη μεγαλύτερη, δηλαδή, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα.

Στον αντίποδα, η μεγάλη χαμένη της Ευρώπης από την κρίση είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η UBS, η οποία προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως των 3,8 ελβετικών φράγκων, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ότι αυξάνει τα επίπεδα κεφαλαιακών προϋποθέσεων.

reporter.gr

No comments:

Share |