Monday, June 29, 2009

Κόντρα αναλυτών για το "μέλλον" του δολαρίου

Κόντρα αναλυτών για το "μέλλον" του δολαρίου


Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μέλλον του δολαρίου εκφράζουν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg, με την Deutsche Bank να «βλέπει» άνοδο 17% έως τα τέλη του 2009.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κορυφαίοι αναλυτές των CIBC World Markets, Deutsche Bank, Bank of America και Wells Fargo, αναμένουν σημαντική ανάκαμψη του «πράσινου νομίσματος» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

«Νομίζω ότι είναι λογικό να είμαι αισιόδοξος για το δολάριο» δηλώνει ο κ. Henrik Gullberg, ειδικός συναλλαγματικών αγορών της Deutsche Bank, «όποιος εξετάσει τα μακροοικονομικά στοιχεία, διαπιστώνει ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει ένα ή δύο τρίμηνα πριν τις ευρωπαϊκές».

Η Deutsche Bank «βλέπει» σημαντική υποχώρηση του ευρώ, με πρόβλεψη ότι θα φθάσει στα 1,20 δολάρια έως το τέλος του 2009, δηλαδή το δολάριο θα σημειώσει τα δύο καλύτερα τρίμηνά του από το 1981.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο β’ τρίμηνο το δολάριο έχει υποχωρήσει 5,5% έναντι του ευρώ. Αισιοδοξία για το δολάριο εκφράζει και ο κ. Adam Fazio, αναλυτής της CIBC, υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό νόμισμα θα ενισχυθεί 4,1% έναντι του ευρώ εντός των δύο επόμενων τριμήνων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, πάντως, είναι αρκετά διχασμένοι, με τις προβλέψεις για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου να ξεκινούν από τα 1,16 δολάρια ανά ευρώ έως τα 1,55 δολάρια ανά ευρώ, έως το τέλος του 2009.


Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από την Deutsche Bank, εκφράζουν οι αναλυτές της HSBC, με τον κ. Paul Mackel, να τονίζει ότι «το δολάριο είναι αιχμάλωτος της ποσοτικής χαλάρωσης και ως εκ τούτου είναι ευάλωτο». Η HSBC αναμένει ότι το ευρώ θα «κλείσει» το 2009 στα 1,50 δολάρια.



euro2day.gr

No comments:

Share |