Monday, June 29, 2009

IEA: Σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για ζήτηση πετρελαίου

IEA: Σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για ζήτηση πετρελαίου


ΛΟΝΔΙΝΟ – Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προχώρησε σε σημαντική καθοδική αναθεώρηση των μεσοπρόθεσμων εκτιμήσεων της για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, μειώνοντας κατά 3,7% τις προβλέψεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση της και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αντίκτυπος της ύφεσης και οι προσπάθειες για την προώθηση των πράσινων τεχνολογιών θα κρατήσουν υπό έλεγχο μελλοντικές εξάρσεις των τιμών του πετρελαίου.

Η IEA με έδρα το Παρίσι, στις τελευταίες εκτιμήσεις της τοποθετεί την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 87,90 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2013.

Αυτό αντανακλά μια σημαντική καθοδική αναθεώρηση κατά 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου και κατά 6,24 εκατ. ή σχέδον 7% έναντι των αρχικών προβλέψεων της IEA τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η κάμψη των επενδύσεων και άλλοι παράγοντες όπως η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων πλήττουν την εξίσωση της προσφοράς και της ζήτησης.

Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει πολύ υψηλότερες τιμές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και όταν η παγκόσμια ανάπτυξη δει και πάλι ποσοστά άνω του 3% ανακάμπτοντας από την ύφεση.

capital.gr

No comments:

Share |