Monday, June 29, 2009

Στα 71,5 δολ. το αργό- Αλμα 3,3%

Στα 71,5 δολ. το αργό- Αλμα 3,3%

Πάνω από τα 71 δολάρια έκλεισε η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών στη Νιγηρία ότι επιτέθηκε σε υποδομές πετρελαίου της Royal Dutch Shell, μειώνοντας έτσι την παραγωγή στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία της Αφρικής. Η τιμή του αργού για το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 2,34 δολάρια, ή 3,38% στα 71,50 δολάρια το βαρέλι. Κέρδη κατέγραψε και το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ κλείνοντας στα 69,74 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 2,13 δολάρια ή 1,45%.

Το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι επιτέθηκε στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της Shell, Forcados, στις 05:30 (ώρα Ελλάδος). Αν και δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση, η εταιρεία ανέστειλε την παραγωγή σε κάποιες μονάδες της στην περιοχή.

Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την αναθεώρηση των προβλέψεων της ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

Ειδικότερα, η ΙΕΑ στην έκθεσή της «Medium-Term Oil Market Report», προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεών της για τη ζήτηση κάθε έτους μέχρι το 2013 κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την ημερήσια κατανάλωση να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 86,76 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2012. Για το 2014, η ΙΕΑ προβλέπει αύξηση της ζήτησης στα 88,99 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η διεθνής υπηρεσία αποδίδει την μείωση της ζήτησης του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομική ύφεση

reporter.gr

No comments:

Share |