Monday, June 29, 2009

Στο 1% αναμένεται να διατηρήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο

Στο 1% αναμένεται να διατηρήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο


Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1% αναμένεται να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ η ΕΚΤ κατά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη. Οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες εκτιμούν ότι προς το παρόν θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε άλλα μέτρα, που μπορούν να «αναθερμάνουν» τη χορήγηση δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αυτό έγινε φανερό με την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διοχετεύσει κεφάλαια ύψους 442 δισ. ευρώ, με τη μορφή 12μηνου δανεισμού και επιτόκιο μόλις 1%. Πρόκειται για την πλέον «γενναιόδωρη» ένεση ρευστότητας της ΕΚΤ από την έναρξη της κρίσης, που έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης να στηρίξουν περισσότερο την πραγματική οικονομία.

Εάν η κίνηση αυτή έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, η ΕΚΤ δεν θα έχει ιδιαίτερο λόγο να εξετάσει μείωση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα. Ήδη οι πιέσεις για μία τέτοια κίνηση έχουν αμβλυνθεί, καθώς μία σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η χειρότερη ύφεση των τελευταίων έξι δεκαετιών εισέρχεται πλέον σε ένα πιο «ήπιο» στάδιο. Η προτροπή επομένως του ΟΟΣΑ για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ δύσκολα θα βρει ευήκοα ώτα.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και ανταποκρίνονται με θέρμη στις δημοπρασίες της ΕΚΤ, δεν έχουν -προς το παρόν- αυξήσει σημαντικά το δανεισμό προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στη Γερμανία οι τράπεζες δέχονται τα πυρά της κριτικής τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς διατηρούν πολύ αυστηρούς όρους δανεισμού ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες εταιρείες. σημειώνεται ότι περισσότερες από 16.600 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στην κατάρρευση το πρώτο εξάμηνο του έτους στη Γερμανία.

Στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, οι τράπεζες που έλαβαν κρατική χείρα βοηθείας, ενδεχομένως να χρειαστεί να πωλήσουν υποκαταστήματα ή μονάδες τους προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. «Ορισμένες τράπεζες ίσως χρειαστεί να πωλήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους προκειμένου να αντισταθμιστούν τα τεράστια πλεονεκτήματα από τη βοήθεια που δέχονται» είπε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Νέλι Κρους.

Καλά είναι πάντως τα νέα για τις τράπεζες με μεγάλη έκθεση στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως οι αυστριακές. «Ο πανικός για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Α. Ευρώπης, που θα λύγιζε και την Αυστρία έχει πλέον περάσει» είπε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Έβαλντ Νοβότνι.

naftemporiki

No comments:

Share |