Wednesday, April 6, 2011

Moody΄s: Υποβαθμίζει και τις τράπεζες της Πορτογαλίας


Moody΄s: Υποβαθμίζει και τις τράπεζες της Πορτογαλίας


Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης για επτά τράπεζες της Πορτογαλίας κατά μία ή περισσότερες βαθμίδες προχώρησε σήμερα η Moody΄s Investors Service μετά την υποβάθμιση της χώρας σε "Baa1" από "Α3".

Σε σχετική ανακοίνωση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι η ανεξάρτητη χρηματοοικονομική δύναμη των περισσότερων τραπεζών έχει υποχωρήσει, ενώ την ίδια στιγμή έχει υποχωρήσει και η χρηματοοικονομική δύναμη της χώρας κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες η κυβέρνηση να περιορίσει τη μελλοντική υποστήριξη προς τις τράπεζες. Σημειώνει παράλληλα ότι η χώρα αντιμετωπίζει πιο σκληρές επιλογές σε μια εποχή που το περιβάλλον για τις μικρές τράπεζες αποδυναμώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδικότερα η Moody΄s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε τις αξιολογήσεις στο χρέος προτεραιότητας χαμηλής εξασφάλισης (senior unsecured) και καταθέσεις για συνολικά επτά τράπεζες. Η αναθεώρηση είναι κατά μία βαθμίδα για την Caixa Economica Montepio Geral και κατά δύο ή περισσότερες βαθμίδες για τις Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Português, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta και Banco Português de Negocios.

Την ίδια στιγμή η Moody΄s υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τις αξιολογήσεις στα βραχυπρόθεσμα εξασφαλισμένα δάνεια (senior debt) και καταθέσεις στις τράπεζες αυτές.


source: capital.gr

No comments:

Share |