Wednesday, April 6, 2011

ΗΠΑ: Αγώνας δρόμου για συμφωνία επί του προϋπολογισμού


ΗΠΑ: Αγώνας δρόμου για συμφωνία επί του προϋπολογισμού

Σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του αμερικανικού δημοσίου μέχρι τον Σεπτέμβριο καλούνται να έρθουν τα μέλη του Κογκρέσου, υπό την απειλή της διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως είναι «ανεπίτρεπτο» για τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να αποτύχουν στην εξεύρεση συμφωνίας για τον προϋπολογισμό και δεσμεύθηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Νωρίτερα, η ηγεσία του Κογκρέσου είχε αποτύχει να φθάσει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό. Οι διαπραγματευτές αναμένεται να συναντηθούν και πάλι σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελλείψει συμφωνίας οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα σταματήσουν τη λειτουργία τους την Παρασκευή.

Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν πάνω στον περιορισμό ορισμένων προγραμμάτων, υπό την πίεση των Ρεπουμπλικάνων για αποφασιστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Οι διαπραγματευτές κατέληξαν χθες αρχικά σε συμφωνία για περικοπές ύψους 33 δισ. δολαρίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι είχαν εκκινήσει από έναν στόχο 61 δισ., τώρα επιδιώκουν περικοπές ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκουν να πλήξουν τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και υποστηρίζουν ότι το μέγεθος των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που ζητούν θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

«Το μοναδικό θέμα είναι εάν η πολιτική και η ιδεολογία θα εμποδίσουν την αποτροπή της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος για διαβουλεύσεις μέχρι την επίτευξης συμφωνίας.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέινερ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να αποφύγουν τη διακοπή της λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου, ωστόσο επιδιώκουν τις μεγαλύτερες δυνατές περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας Χάρι Ριντ υιοθέτησε έναν τόνο αισιοδοξίας μετά τη συνάντηση με τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ χθες το βράδυ. «Ακόμη διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη, οι θέσεις μας δεν απέχουν πολύ και ελπίζω ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ριντ, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση εποικοδομητική. Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στο γραφείο του Τζον Μπέινερ.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |