Wednesday, April 6, 2011

Σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού νερού στον ωκεανό


Σταμάτησε η διαρροή ραδιενεργού νερού στον ωκεανό


Και εκεί που όλα έδειχναν ότι η πυρηνική απειλή μετατρεπόταν με μαθηματική ακρίβεια σε εφιάλτη και ίσως ακόμη και σε καταστροφή, μία πολύ σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε καθώς η Tokyo Electric Power ανακοίνωσε ότι κατάφερε να κλείσει τη ρωγμή από την οποία διέρρεε ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη διαρροή, η Tepco διοχέτευσε 6.000 λίτρα πυριτικού νατρίου («υγρό γυαλί») και έναν άλλο χημικό παράγοντα γύρω από ένα παραθαλάσσιο αυλάκι κοντά σε υδρορροή του αντιδραστήρα 2, απ’ όπου σημειωνόταν η διαρροή ραδιενεργού νερού με υψηλή συγκέντρωση ραδιενέργειας.

Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων διαρροών στο πυρηνικό εργοστάσιο. «Αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε εντελώς ανακουφισμένοι, μόνο και μόνο επειδή σταμάτησε η διαρροή», τόνισε ο Yukio Edano. Ελέγχουμε το κατά πόσο έχει σταματήσει πλήρως η διαρροή, ή αν υπάρχουν και άλλες διαρροές».

Από τη διαρροή είναι βέβαιο ότι το θαλάσσιο περιβάλλον έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στην περιοχή, καθώς σε δείγμα που λήφθηκε από σημείο κοντά στη διαρροή ανιχνεύτηκε ραδιενεργό ιώδιο-131 σε συγκέντρωση 7,5 εκατ. φορές πάνω από το ανώτερο επιτρεπτό όριο.

Το μολυσμένο με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας νερό γεμίζει το υπόγειο του κτιρίου της τουρμπίνας του αντιδραστήρα 2 και το αυλάκι που το συνδέει. Το νερό, που εκτιμάται ότι προέρχεται από το εσωτερικό του κελύφους του αντιδραστήρα 2, όπου στις ράβδους πυρηνικού καυσίμου έχει επέλθει μερική τήξη, κατέληξε στο σημείο της διαρροής.

Οι μηχανικοί της Tepco, αγωνίζονταν σκληρά εδώ και ημέρες, στη σημαντικότερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ, μέχρι να πετύχουν να σταματήσουν τη διαρροή του ραδιενεργού ύδατος, που διέφευγε από ρήγμα εύρους 20 εκατοστών σε τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες με τη χρήση αρχικά τσιμέντου και στη συνέχεια χημικού υδρόφιλου πολυμερούς, τελικά το ρήγμα σφραγίστηκε, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, με τη χρήση υαλινομερούς υλικού.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι προσπάθειες «αποστράγγισης» και «ανακούφισης» του εργοστασίου από τα νερά, που είναι μολυσμένα με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας και έχουν πλημμυρίσει τις εγκαταστάσεις. Η Tepco διοχετεύει τα εν λόγω νερά στον ωκεανό για να απελευθερωθεί χώρος ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος διαρροής υδάτων με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα.

Το σχέδιο κάλυψης των κατεστραμμένων κτιρίων των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου Daiichi στη Φουκουσίμα με ειδικά σκέπαστρα που θα εμποδίζουν την έκλυση ραδιενέργειας δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo η ειδική αυτή κατασκευή θα τοποθετηθεί το συντομότερο το Σεπτέμβριο.

Το ιαπωνικό πρακτορείο επικαλείται κυβερνητικές πηγές και αναφέρει ότι οι ιαπωνικές αρχές έχουν ζητήσει από την Tepco να μελετήσει την εγκατάσταση ειδικού σκέπαστρου που θα θωρακίζει από τη ραδιενέργεια, ενώ μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί το έργο αναφέρει ότι η κατασκευή δεν θα ξεκινήσει πριν τον Ιούνιο.

Εκτιμούν ότι οι εργάτες θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να μειωθούν αρκετά τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο, ενώ ειδικοί των πυρηνικών παραμένουν επιφυλακτικοί για το πόσο εφικτό είναι το σχέδιο αυτό, σημειώνοντας ότι θα έχει περιορισμένο αποτέλεσμα.



source: capital.gr

No comments:

Share |