Monday, May 19, 2008

Φυγή ξένων από τα ακίνητα

Φυγή ξένων από τα ακίνητα


Την αισθητή μείωση της εξωγενούς ζήτησης ακινήτων καταδεικνύουν τα στοιχεία του Κτηματολογίου και οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Η δυσχερής κατάσταση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων στη Βρετανία, από όπου προέρχεται το 60% των ξένων αγοραστών ακινήτων στην Κύπρο, άρχισε να επηρεάζει την εγχώρια αγορά. Οι επιδράσεις δημιουργούνται κυρίως από τη μείωση που παρουσιάζουν για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία, από τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι αγοραστές και από τις εκποιήσεις ρεκόρ που καταγράφονται φέτος.

Σε συνδυασμό με την υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ κατά 20%, που έχει περιορίσει αισθητά την αγοραστική δύναμη των εν δυνάμει αγοραστών, η κατάσταση στη Βρετανική αγορά προκαλεί προβληματισμό στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα, μάλιστα, με παράγοντες του κλάδου, η απότομη αλλαγή στην ισοτιμία ενδέχεται να οδηγήσει υφιστάμενους Βρετανούς ιδιοκτήτες ακινήτων σε πώληση των ακινήτων τους στην Κύπρο, για αξιοποίηση της ψαλίδας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ στερλίνας και ευρώ προς όφελος τους.

Τα στοιχεία του Κτηματολογίου δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για την κατάσταση που δημιουργείται στην εγχώρια αγορά ακινήτων σε ότι αφορά την εξωγενή ζήτηση. Το πρώτο τρίμηνο του 2008 οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε ξένους περιορίστηκαν σε 446 από 505 το πρώτο τρίμηνο του 2007, σημειώνοντας μείωση 11,7%. Αρκετές μεταβιβάσεις γίνονται με σημαντική χρονική υστέρηση και επομένως τα στοιχεία δε δίνουν απαραίτητα ακριβή ένδειξη της υφιστάμενης κατάστασης στην αγορά. Επίσης, δεν περιλαμβάνουν τις αγορές ακινήτων που γίνονται από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και επομένως δεν υπολογίζουν αγορές από εταιρείες Ρωσικών συμφερόντων.

Τα στοιχεία είναι συμβατά με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στον κλάδο για απότομη κάμψη της εξωγενούς ζήτησης. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς διαβλέπουν πως η μείωση της εξωγενούς ζήτησης φθάνει το 30%. «Στην Πάφο, Παραλίμνι και Πρωταρά η μείωση στην εξωγενή ζήτηση ξεπερνά το 30% που αντισταθμίζεται κάπως από τις πωλήσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό. Εμείς πιστεύουμε ότι η μείωση στην εξωγενή μείωση κατά μέσο όρο φάνει το 30%», δήλωσε στη StockWatch ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης. Την ίδια άποψη εξέφρασε και προ ημερών στη Βουλή ο πρόεδρος των developers Λάκης Τοφαρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, οι Άγγλοι αγοραστές έχουν αντικατασταθεί κυρίως με Ρώσους οι οποίοι φαίνεται να αγοράζουν ακίνητα στη Λεμεσό, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και από Γερμανούς και Σκανδιναβούς (κυρίως Σουηδούς).

«Η αγγλική αγορά δε θα πρέπει να υποτιμάται, αλλά ούτε και να υπερτιμάτε», τόνισε από την πλευρά του ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Cybarco Αλέξανδρος Σίνκα. Πέραν της Αγγλίας, υπάρχουν και άλλες σημαντικές αγορές όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, οι αραβικές χώρες, καθώς η Κύπρος προσφέρεται ως ελκυστικός προορισμός, τόσο για τις διακοπές, για επαγγελματικούς σκοπούς αλλά και για οικιστικούς σκοπούς».

Οι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, επίσης, ότι το 2007 ήταν ασυνήθιστη χρονιά καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ακινήτων, εν μέρει λόγω και της αναμενόμενης επιβολής ΦΠΑ στα οικόπεδα. «Η αγορά ακινήτων κινείται φέτος με πιο λογικούς ρυθμούς», ανέφερε ο κ. Σίνκα.

Σε σχέση με την αναμενόμενη ζήτηση για ακίνητα τους επόμενους μήνες, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι θα εξαρτηθεί από το χρόνο οριστικοποίησης της επιβολής του ΦΠΑ στα ακίνητα. «Εάν με τις ενδείξεις που έχουμε η επιβολή του ΦΠΑ παραταθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 ίσως η ζήτηση για ακίνητα να ανακάμψει τους επόμενους μήνες», σημείωσε.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |