Monday, May 19, 2008

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για έξοδο από την ύφεση μέχρι τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για έξοδο από την ύφεση μέχρι τον Σεπτέμβριο

Μέχρι τα τέλη του επόμενου τριμήνου, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να εξέλθει από την ύφεση η αμερικανική οικονομία, εκτιμά σε έκθεσή της η National Association for Business Economics.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τις 17 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα χειρότερα της πιστωτικής κρίσης και των αναταραχών στην αγορά κατοικίας έχουν σχεδόν περάσει και η ανάπτυξη θα ανακάμψει στο 2,1% κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου.

Επιπλέον, περισσότερο από το 60% των αναλυτών εκτιμά ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές θα μπορούν να δανειστούν με μεγαλύτερη ευκολία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το ποσοστό των αναλυτών, πάντως, που θεωρεί πως οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη ή θα βρεθούν κάποια στιγμή φέτος σε ύφεση αυξήθηκε στο 56% από 45% που ήταν το Φεβρουάριο. Όπως εκτιμούν, ο κύκλος μειώσεων των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, οι επιστροφές φόρου, οι εξαγωγές – ρεκόρ και η μερική σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη αυτό ή το επόμενο τρίμηνο.

«Έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της ύφεσης, ή το χειρότερο», επισημαίνει η Λιν Ρίζερ, οικονομολόγος της Bank of America η οποία προεδρεύει της National Association for Business Economics. «Οι δυνάμεις ανάκαμψης βρίσκονται σε εφαρμογή και οι συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο», συμπληρώνει.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο δεύτερο τρίμηνο στον ετήσιο ρυθμό του 0,4%, έπειτα από δύο συνεχή τρίμηνα στο 0,6%. Η ανάπτυξη του δευτέρου εξαμήνου αναθεωρήθηκε στο 2,1% από 2,8% που είχε εκτιμηθεί το Φεβρουάριο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |