Wednesday, June 8, 2011

Ισπανία: Βουτιά 30,4% στις πωλήσεις κατοικιών


Ισπανία: Βουτιά 30,4% στις πωλήσεις κατοικιών

Βουτιά 30,4% σημείωσαν οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, δίνοντας νέο κτύπημα στην κλυδωνιζόμενη ισπανική οικονομία, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Τα στοιχεία κατέδειξαν ότι ο τομέας των ακινήτων στην Ισπανία εξακολουθεί να είναι εύθραυστος, τρία χρόνια μετά την έκρηξη της φούσκας ακινήτων, που κατέστρεψε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και βύθισε τη χώρα σε ύφεση.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν μετά το νέο νόμο, ο οποίος μείωσε ή εξάλειψε από την αρχή του 2011 τη φορολογία στις πληρωμές υποθηκών για τους περισσότερους Ισπανούς φορολογούμενους.

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, οι πωλήσεις κατοικιών στην Ισπανία ανήλθαν στις 74.540, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δημοσίων Έργων.

Μόνο το 35,2% των κατοικιών που πωλήθηκαν ήταν νέες κατοικίες, καταδεικνύοντας ότι παραμένουν σε πτωτική τάση, αναφέρει το ισπανικό υπουργείο.

Η Ισπανία έχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, απούλητες οικίες, παλιές και νέες, γύρω στις 1,5 εκατομμύριο.

Οι συνολικές πωλήσεις κατοικιών στους τελευταίους 12 μήνες μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2011 ανήλθαν στις 458.748, αριθμός που είναι κατά 1,6% μικρότερος από τον αριθμό της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους, σημειώνει το υπουργείο.

Η οικονομία της Ισπανίας σταθεροποιήθηκε πέρσι, καθώς συρρικνώθηκε μόλις 0,1%, ύστερα από τη συρρίκνωση της κατά 3,7% το 2009, εξαιτίας της κατάρρευσης της φούσκας των ακινήτων και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η απώλεια θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων θεωρείται ευρέως ως το σοβαρότερο οικονομικό πρόβλημα της Ισπανίας. Η ανεργία αυξήθηκε στο 21,29% το πρώτο τρίμηνο του 2011, που είναι το υψηλότερο ανάμεσα στο βιομηχανοποιημένο κόσμο.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |