Thursday, October 22, 2009

«Thumbs up» Kroes για ειδικά ομόλογα


«Thumbs up» Kroes για ειδικά ομόλογα

Το κυπριακό σχέδιο το οποίο χρησιμοποιεί ειδικά κρατικά ομόλογα για να ενισχύσει τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και να μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή έκρινε ότι το μέτρο είναι σύμφωνο με την κατευθυντήρια ανακοίνωσή της σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ειδικότερα, το μέτρο είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και εμβέλειας, απαιτεί κατάλληλο τίμημα και προβλέπει επαρκείς διασφαλίσεις προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Το σχέδιο αποτελεί επομένως κατάλληλο μέσο για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής της κυπριακής οικονομίας και είναι συμβατό με το άρθρο 87 παράγραφος 3 στοιχείο β) της συνθήκης ΕΚ.

Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος, Neelie Kroes, δήλωσε: «Το κυπριακό σχέδιο θα συμβάλει στον περιορισμό των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης χωρίς να δημιουργήσει δυσανάλογες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η Κύπρος θα εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα τα οποία θα δανείζει σε πιστωτικά ιδρύματα που θα τα χρησιμοποιούν ως εξασφάλιση για να μπορούν να αποκτούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τις διατραπεζικές αγορές. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρησιμοποιούν τη ρευστότητα για να χορηγούν στεγαστικά δάνεια και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους.

Τα ειδικά ομόλογα δεν θα πληρώνουν τοκομερίδια και θα έχουν χρονική διάρκεια μέχρι τρία έτη. Θα παρέχονται ως δάνειο σε επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα έναντι εξασφαλίσεων και της πληρωμής τέλους.

Το σχέδιο θα είναι ανοικτό σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την καταστατική έδρα τους στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των θυγατρικών εταιριών ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η χρονική περίοδος εισαγωγής στο σχέδιο θα είναι έξι μήνες από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εθνικού νόμου εφαρμογής και το αργότερο στις 30 Νοεμβρίου 2009. Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου είναι €3 δισ.

Χάρη σε διάφορα μέτρα ασφάλειας οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού περιορίζονται στο ελάχιστο. Μεταξύ άλλων οι δικαιούχοι δεν επιτρέπεται να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες κατά τρόπο δυσανάλογο ή να εφαρμόσουν επιθετικές επιχειρηματικές στρατηγικές.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |