Friday, November 7, 2008

Wells Fargo: 11 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

Wells Fargo: 11 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

ΠΟΣΟΝ 11 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών για να στηρίξει την αγορά της Wachovia Corp. άντλησε η Wells Fargo & Co., η μεγαλύτερη τράπεζα της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ και σηματοδότησε ότι οι τράπεζες ενδέχεται να καταφέρουν να καλύψουν τις αγορές για μετρητά.

Η τράπεζα πούλησε 407,5 εκατ. μετοχές προς 27 δολ. η μία, 6,2% χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος στις 6 Νοεμβρίου, στα 28,77 δολ. η μία, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Η δανείστρια, που σχεδίαζε να αντλήσει 10 δισ. δολ. ενδέχεται να πουλήσει επιπλέον 61 εκατ. μετοχές. Η πώληση ολοκληρώθηκε καθώς ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 5% και Dow Jones [.DJI] Industrial Average (DJIA) σημείωσε απώλειες 4,9%.

Το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ αγόρασε προνομιούχες μετοχές της Wells Fargo ύψους 25 δισ. δολ. στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών. Η Wells Fargo με έδρα το Σαν Φρανσίσκο επεκτείνει την βάση των καταθέσεών της στην Ανατολική Ακτή και δημιουργεί τη μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς καταστημάτων μετά την εξαγορά της Wachovia, με έδρα τη Σαρλότ της Βόρειας Καρολίνας.

Η Wells Fargo είναι η 17η τράπεζα που πουλά περισσότερες μετοχές φέτος καθώς τα τραπεζικά ιδρύματα γονάτισαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η First Commonwealth Financial Corp., τράπεζα που εδρεύει στην Ιντιάνα και την Πενσυλβάνια άντλησε στις 31 Οκτωβρίου 100 εκατ. δολάρια.

Οι τράπεζες έχουν προσελκύσει 53,6 δισ. δολ. μέσω της πώλησης μετοχών φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. Η JPMorgan Chase & Co. άντλησε 11 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο – το υψηλότερο ποσόν και η Bank of America αυτόν τον μήνα άντλησε 10 δισ. δολάρια.

Η Wachovia, που άντλησε τον Απρίλιο 4 δισ. δολ., ήταν η πρώτη τράπεζα που πούλησε μετοχές φέτος.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 224 επιπλέον πωλήσεις μετοχών αξίας 133,7 δισ. δολ. στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. H JPMorgan βοήθησε στην πώληση μετοχών 24 δισ. δολ. αποσπώντας μερίδιο αγοράς 18%.

Οι μετοχές της Wells Fargo υποχώρησαν χθες 9% στα 28,77 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Φέτος έχουν σημειώσει απώλειες 4,7%.

Την πώληση των μετοχών της Wells Fargo διαχειρίστηκε η JPMorgan με τη βοήθεια των Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley UBS AG και Wachovia.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |