Friday, January 7, 2011

Νέο "καμπανάκι" Bernanke για έλλειμμα και χρέος


Νέο "καμπανάκι" Bernanke για έλλειμμα και χρέος

Την αταλάντευτη δέσμευση της Federal Reserve να προασπίσει τη σταθερότητα των τιμών επανέλαβε ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Ben Bernanke, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα κερδίσει έδαφος το 2011.

Στην πρώτη του φετινή εμφάνιση στο Κογκρέσο, ο διοικητής της Fed σημείωσε ότι περιμένει βελτίωση του ρυθμού της ανάκαμψης τους επόμενους 12 μήνες, αν και προειδοποίησε ότι η υψηλή ανεργία θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα το 2011.

"Με τους υφιστάμενους ρυθμούς, θα μπορούσαν να χρειαστούν τέσσερα με πέντε χρόνια για να ομαλοποιηθούν πλήρως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας", δήλωσε ο Bernanke μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας.

Ο Bernanke υπογράμμισε ότι η Fed χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της για τη σταθερότητα των τιμών και την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ κάλεσε τους Γερουσιαστές να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, πρόσθεσε, θα πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί καθώς "η ανάκαμψη παραμένει ακόμα εύθραυστη".

Προειδοποίησε παράλληλα ότι σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του ελλείμματος στην οικονομία.

"Η απραξία δεν αποτελεί επιλογή επ΄ αόριστον", υπογράμμισε. "Όσο περισσότερο περιμένουμε να δράσουμε, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι, ενώ οι αναπόφευκτες αλλαγές στον προϋπολογισμό θα είναι πιο δύσκολες".

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους Γερουσιαστές να υιοθετήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος με την πάροδο του χρόνου κάτι που -όπως επισήμανε- θα μπορούσε να αποφέρει "σημαντικά βραχυπρόθεσμα οφέλη από την άποψη των χαμηλότερων βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, αλλά και από την ενίσχυση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης".


source: capital.gr

No comments:

Share |