Thursday, August 12, 2010

Συρρίκνωση 3,5% για το ελληνικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο


Συρρίκνωση 3,5% για το ελληνικό ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο


Κατά 3,5% συρρικνώθηκε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας στο β΄ τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ κατέγραψε μείωση 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο της χρονιάς το ΑΕΠ είχε καταγράψει μείωση 2,5% (σε ετήσια βάση).

Οι οικονομολόγοι, με βάση δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν πτώση 3,3% στο β΄ τρίμηνο, σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης συνέβαλαν στη μείωση του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο αντιστάθμισε εν μέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συντελεστών.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ τονίζεται ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2010 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συνέχεια της σειράς των στοιχείων μεταξύ των τριμήνων των ετών 2009 και 2010. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων και επομένως ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των τριμήνων των δύο ετών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη. Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009, καταλήγει η ανακοίνωση.

source: capital.gr

No comments:

Share |