Thursday, November 11, 2010

Κίνα: Αναβάθμιση από Moody΄s, σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός


Κίνα: Αναβάθμιση από Moody΄s, σε υψηλό 2 ετών ο πληθωρισμός


Σε υψηλό δύο ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Κίνας, γεγονός που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s Investors Service, εντείνει τις πιέσεις για ισχυρότερο νόμισμα, την ώρα που η G20 συγκεντρώνεται για να συζητήσει για τις ισοτιμίες.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν στο 4,4% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή η Moody’s ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει την αξιολόγηση της Κίνας κατά μία βαθμίδα στο Aa3.

Η κίνηση αυτή του οίκου αξιολόγησης υπογραμμίζει τη διατήρηση της ανάκαμψης της Κίνας από την παγκόσμια κρίση, που προσέλκυσε τα κεφάλαια από το εξωτερικό και συνεισέφερε στις πληθωριστικές πιέσεις.

Αναλυτής της Royal Bank of Canada σχολίασε ότι τα σημερινά στοιχεία ενισχύουν την άποψη για ταχύτερη ανατίμηση του νομίσματος. «Θα πρέπει να αναμένονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Moody’s στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «η ευέλικτη πορεία της κινεζικής οικονομίας ύστερα από την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και οι προσδοκίες για συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη, έφεραν την αναβάθμιση».

Ακόμη, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε στο 13,1% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς η κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση ενέργειας από τις «βαριές» βιομηχανίες προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους ενεργειακής αποδοτικότητας.

Εξάλλου, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 18,6% και ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού εκτινάχθηκε στο 5%.



source: capital.gr

No comments:

Share |