Thursday, November 11, 2010

Το συντηρητικό προφίλ της Alpha bank θα αποδειχθεί σωτήριο...


Το συντηρητικό προφίλ της Alpha bank θα αποδειχθεί σωτήριο...

Η Alpha bank εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις άλλες τράπεζες. Ενώ διαθέτει 68 δις ευρώ ενεργητικό εμφανίζει το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων 4,5 δις ευρώ σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες και επίσης την χαμηλότερη εξάρτηση από την ΕΚΤ 14,5 δις ευρώ.


Ο συνδυασμός αυτός θα αποδειχθεί καίριας σημασίας για την πορεία της Alpha bank τους προσεχείς μήνες.
Το συντηρητικό προφίλ ενεργητικού θα αποδειχθεί σωτήριο και έτσι εξηγείται γιατί η τράπεζα δεν επείγεται να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση.
Όσο μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων διαθέτεις τόσο μικρότερο κίνδυνο αντιμετωπίζεις.
Μπορεί η Alpha να μην απολαμβάνει τους τόκους των ομολόγων των άλλων τραπεζών αλλά σίγουρα εμφανίζει μικρότερο κίνδυνο.
Όσον αφορά την ρευστότητα την αντληθείσα από την ΕΚΤ με 14,5 δις ευρώ σε σύνολο ενεργητικού 68 δις ευρώ είναι μια ορθολογική σχέση η οποία σε διάστημα 2 ετών μπορεί να έχει οδηγήσει την τράπεζα σε πλήρη απεξάρτηση από την ΕΚΤ.

Κέρδη και κεφάλαια

Κέρδη της τάξης των 90 με 92 εκατ ευρώ θα εμφανίσει στο 9μηνο του 2010 η Alpha bank στα μετά φόρων και έκτακτης φορολογίας κέρδη σε σχέση με τα 344,7 εκατ ευρώ στο 9μηνο του 2009 δηλαδή πτώση 74%. Τα κέρδη μετά φόρων αλλά προ έκτακτης φορολογίας θα διαμορφωθούν στα 150 εκατ ευρώ δηλαδή πτώση 56% περίπου.
Τα κέρδη της Alpha bank θα ανακοινωθούν στις 23 Νοεμβρίου στο κλείσιμο της αγοράς.
Όπως έχει ήδη τονιστεί η Alpha bank με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13% και δείκτη πρώτης διαβάθμισης 11,4% και συνολικά ίδια κεφάλαια 5,18 δις ευρώ αισθάνεται άνετα με τους υφιστάμενους δείκτες της…
Στέλεχος της τράπεζας ανέφερε ότι μόλις πριν ένα χρόνο ολοκληρώθηκε επιτυχώς μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.

Προφανώς κάθε κεφαλαιακή ενίσχυση θωρακίζει την τράπεζα και γεγονός είναι ότι όσο περισσότερο κεφάλαιο έχεις τόσο περισσότερο ασφαλής είσαι και μπορείς να υλοποιήσεις όλα σου τα σχέδια.
Η τράπεζα είναι ασφαλής και θωρακισμένη κεφαλαιακά αναφέρει το ίδιο στέλεχος που όμως δεν αποκλείει στο μέλλον κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η διοίκηση αποφασίζει αλλά δεν υπάρχει σχεδιασμός η τράπεζα είναι ισχυρή κεφαλαιακά.
Η Alpha bank είναι γεγονός ότι διαθέτει πολύ καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και μάλιστα πέτυχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ελλάδα στα πρόσφατα stress tests της CEBS.

H τράπεζα ουσιαστικά είναι θωρακισμένη αλλά αν αποπληρώσει τα 950 εκατ ευρώ από τις προνομιούχες μετοχές ίσως θα πρέπει να εξετασθεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ίσως από το 2011 να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο η διοίκηση της τράπεζας.

source: bankingnews.gr

No comments:

Share |