Tuesday, November 11, 2008

Τράπεζες: Μειώσεις κόστους με απολύσεις

Τράπεζες: Μειώσεις κόστους με απολύσεις

Νέες μαζικές απολύσεις αναμένονται στο χρηματοοικονομικό τομέα τους τελευταίους μήνες του έτους, αλλά και το 2009, καθώς οι τράπεζες επιχειρούν δραστικές μειώσεις κόστους για να αντεπεξέλθουν στο δυσμενές περιβάλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times ήδη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν ανακοινωθεί περικοπές 150.000 θέσεων εργασίας. Στις ΗΠΑ μόνο έως τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα χαθούν άλλες 70.000 θέσεις εργασίες. Οι περικοπές αφορούν κυρίως τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, ο οποίος και έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από τις αναταράξεις στις αγορές κεφαλαίου και το πάγωμα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η κρίση δεν πλήττει όμως μόνο τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Απολύσεις ανακοινώνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Ο δείκτης απασχόλησης του Conference Board στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 105,3 μονάδες τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση για 15ο διαδοχικό μήνα.

Στη Βρετανία σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας το 13% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μείωσαν το προσωπικό τους το τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας πενταετίας. Παράλληλα το 27% δήλωσε ότι θα προβεί σε περικοπές τους τελευταίους μήνες του έτους.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |