Tuesday, November 11, 2008

Τράπεζες: «Ναι» στα μέτρα αλλά χωριστές εντάξεις

Τράπεζες: «Ναι» στα μέτρα αλλά χωριστές εντάξεις

Στηρίζουν τα μέτρα Αλογοσκούφη οι τράπεζες αλλά μόνο η Αtebank δήλωσε χθες συμμετοχή, επισημαίνοντας πάντως ότι έχει επαρκή ρευστότητα. Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κατέληξε σε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση με δύο στοιχεία να παρουσιάζουν το ενδιαφέρον: ότι υπήρξε διαφωνία «περιορισμένου αριθμού μελών» και ότι κάθε τράπεζα θα δράσει ξεχωριστά.


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Τάκης Αράπογλου.
Οι τράπεζες αναμένουν το τελικό κείμενο του νόμου, όπως θα ψηφιστεί από τη Βουλή και παρακολουθούν τις συνθήκες των αγορών, επιδιώκοντας με μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών να δείξουν κοινωνικό προφίλ, εν μέσω έντονης πολεμικής.

Ο κ. Αν. Βγενόπουλος

Την παράσταση χθες έκλεψε, και πάλι, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος σε συνέχεια των αντιρρήσεων που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης, προέβη σε δηλώσεις που συζητήθηκαν.


Αν. Βγενόπουλος: Να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Βγενόπουλος ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη λύση των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία η ανάγκη παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ενώ διερωτήθηκε εάν το Δημόσιο έχει διερευνήσει τις προθέσεις βασικών μετόχων, για παράδειγμα, εάν ο Σπύρος Λάτσης προτίθενται να ενισχύσει με κεφάλαια την Eurobank [EFGr.AT] σε περίπτωση μελλοντικού προβλήματος κεφαλαιακής επάρκειας.

O επικεφαλής του Ομίλου Marfin ρώτησε εάν γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι δημόσιες επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ αναζητούν και επιτυγχάνουν επιτόκια καταθέσεων για τη ρευστότητά τους από τις εμπορικές τράπεζες της τάξης του 8%, τα οποία ανεβάζουν σημαντικά το κόστος και ταυτόχρονα το Δημόσιο ζητά μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά.

Η κυβέρνηση ζητά από άλλες επιχειρήσεις πέραν του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ, να μειώσουν το μεικτό τους περιθώριο προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κατέληξε ο κ. Βγενόπουλος, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους.

Ο κ. Δ. Μαντζούνης

Ερωτηθείς από το Reuters, για το εάν οι μεγάλες τράπεζες θα συμμετάσχουν στο πακέτο, ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης σημείωσε ότι εναπόκειται σε κάθε τράπεζα να πράξει ό,τι θεωρεί καλύτερο.

Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος επισήμανε ότι η τράπεζα με αίσθημα ευθύνης συντάχθηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών, κρίνοντας θετικά τα μέτρα του σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

O κ. Ν. Νανόπουλος

«Η Eurobank διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, όπως επίσης την ισχυρή υποστήριξη του βασικού της μετόχου, ο οποίος στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχε επενδύοντας 500 εκ. ευρώ από ίδια διαθέσιμα. Καθ' όλο δε το διάστημα αυτό, ο βασικός μέτοχος διατήρησε σταθερή τη μετοχική του θέση και κατά την τελευταία δύσκολη συγκυρία προχώρησε σε περαιτέρω αύξησή της», δήλωσε ο κ. Νανόπουλος.

Το δ.σ. της ΕΕΤ

Στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΕΤ που διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις, καταρχάς από τον κ. Βγενόπουλο αλλά και από άλλους συμμετέχοντες και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κορυφαίος τραπεζίτης, το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μοιάζει με αυτά των συνόδων κορυφής στα οποία επιχειρείται να χωρέσουν τα πάντα.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών του δ.σ. αναφορικά με το νομοσχέδιο και τις συζητήσεις που είχε το προεδρείο της ΕΕΤ με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

Εν αναμονή του νόμου

Η ανακοίνωση της ΕΕΤ επισημαίνει, «παρά τη διαφωνία περιορισμένου αριθμού μελών», ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι προς την ορθή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι τράπεζες τα στηρίζουν.

Οι τράπεζες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που έχουν ενσκύψει στην ελληνική οικονομία λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια της πελατείας τους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Υπογραμμίζεται όμως ότι οι επιμέρους ενέργειες επαφίενται, βέβαια, σε κάθε τράπεζα χωριστά και δεν μπορούν, λόγω της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, να αποτελέσουν αντικείμενο διατραπεζικής συμφωνίας στο πλαίσιο της ΕΕΤ, δεδομένου επιπλέον ότι κάθε τράπεζα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τ. Αράπογλου

Η υλοποίηση των διατάξεων του νόμου, μετά την ψήφισή του από τη Βουλή, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, καταλήγει η ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Τάκης Αράπογλου.

Στο δ.σ. έλαβαν μέρος, πέραν του προέδρου, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank [ACBr.AT] Δ. Μαντζούνης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Ν. Νανόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Θ. Πανταλάκης, ο πρόεδρος της Atebank Δ. Μηλιάκος, ο διευθύνων σύμβουλος της Emporiki Bank Αντ. Κροντηράς, ο επικεφαλής του Ομίλου Marfin Α. Βγενόπουλος, ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Α. Φιλιππίδης και ο επικεφαλής της Citibank Χρήστος Βασιλειάδης ενώ απουσίαζαν ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Α. Ηλιάδης, ο οποίος βρισκόταν σε παρουσιάσεις της τράπεζας στο Λονδίνο και ο πρόεδρος της Geniki Bank Tρ. Κουταλίδης.

Οι συνεταιριστικές

Θα συμμετάσχουν στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ οι 16 συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, όπως δήλωσε η Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών στον υπουργό Οικονομίας. Οπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον κ. Αλογοσκούφη, οι συνθήκες της οικονομίας με την έλλειψη ρευστότητας και τις επιπτώσεις ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβάλλουν την άμεση υλοποίηση του πακέτου. Οι τράπεζες μέλη της ΕΣΤΕ μετέχουν επίσης στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των μμε του ΤΕΜΠΜΕ.

Προβληματίζει η κριτική

Η πρόσφατη τροποποίηση του υπουργείου που αποσυνδέει τη λήψη ρευστότητας από την κεφαλαιακή ενίσχυση θεωρείται από τραπεζίτες ότι αποτελεί βελτίωση, αν και παραμένει το θέμα της επιτροπείας. Οι τράπεζες βρίσκονται σε αναμονή του τελικού κειμένου ενώ δεν αποκλείεται να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια που δίνονται για τη χρήση των μέτρων.

Προβληματισμό στους τραπεζίτες προκαλεί η σκληρή κριτική από πολλές πλευρές για τη στάση τους στην κρίση και όπως σημειώνουν κάποιοι επιχειρούν να τους παρουσιάσουν ως υπαίτιους τη στιγμή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και χωρίς προβλήματα και μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανακούφιση ευπαθών ομάδων με σειρά μέτρων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |