Tuesday, November 11, 2008

Νέα προσπάθεια διάσωσης της AIG από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

Νέα προσπάθεια διάσωσης της AIG από την κυβέρνηση των ΗΠΑ


Στo 1,4 τρισ. δολάρια υπολογίζει η Goldman Sachs τις παγκόσμιες ζημίες από την κρίση.

Σε νέα «ένεση ζωής» στον προβληματικό ασφαλιστικό γίγαντα AIG προχώρησε χθες η αμερικανική κυβέρνηση αφού η πρώτη προσπάθεια διάσωσης του Σεπτεμβρίου δεν αποδείχθηκε αρκετή για να κρατήσει βιώσιμο τον όμιλο, την ίδια ώρα που συνεχίζονται τα προβλήματα και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι οι ζημίες παγκοσμίως από την κρίση θα φθάσουν το 1,4 τρισ. δολάρια εκ των οποίων τα 800 δισ. δολάρια έχουν ήδη γίνει αισθητά, σύμφωνα με οικονομολόγο της Goldman Sachs. Αυτό σημαίνει ότι θα επακολουθήσουν και άλλοι τριγμοί τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στην οικονομία γενικότερα, με αποτέλεσμα να χρειαστούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης για να αποφευχθεί μία ακόμη πιο βαθιά επιβράδυνση.

Η αμερικανική κυβέρνηση διοχέτευσε στην ΑΙG 40 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας μέχρι στιγμής την κρατική βοήθεια στα 150 δισ. δολάρια, από τη στιγμή που ο όμιλος ανακοίνωσε ζημίες τρίτου τριμήνου 24,47 δισ. δολαρίων, τις μεγαλύτερες στην 89χρονη ιστορία του.

Η «ένεση» των 40 δισ. δολαρίων θα γίνει από το πρόσφατο πακέτο διάσωσης του χρηματοοικονομικού τομέα ύψους 700 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο. Ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές της ΑΙG αξίας 40 δισ. δολαρίων και τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια αξίας 52,5 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, θα τεθούν περιορισμοί στις αμοιβές ανώτατων στελεχών του ασφαλιστικού ομίλου, ενώ η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μειώσει στα 60 δισ. δολάρια δάνειο ύψους 85 δισ. δολαρίων που διέθεσε στην AIG και θα αντικαταστήσει ξεχωριστό δάνειο ύψους 37,8 δισ. δολαρίων με οικονομική βοήθεια της τάξης 52 δισ. δολαρίων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έκπληξη προκάλεσε η απόφαση της ισπανικής τράπεζας Santander να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο μέσω έκδοσης δικαιωμάτων μετοχών ύψους 7,2 δισ. ευρώ σε μία προσπάθεια να θωρακιστεί απέναντι στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και παράλληλα ανακοίνωσε ότι ανέβαλε την προγραμματισμένη πώληση ενεργητικού εξαιτίας των ζοφερών συνθηκών στην αγορά.

Η HSBC Holdings η οποία αντεπεξήλθε στη χρηματοοικονομική κρίση καλύτερα από ανταγωνιστές της, ανακοίνωσε μεν αύξηση κερδών στο τρίτο τρίμηνο, επιβαρύνθηκε όμως με 4,3 δισ. δολάρια λόγω ζημιών στο αμερικανικό τμήμα καταναλωτικής πίστης - πρόκειται για τις μεγαλύτερες ζημίες όλων των εποχών για το εν λόγω τμήμα.

Την ίδια στιγμή, η σουηδική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της προβληματικής επενδυτικής τράπεζας Carnegie, προχωρώντας στην πρώτη κρατικοποίηση μεγάλης τράπεζας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της από τις ρυθμιστικές αρχές λόγω κρίσης ρευστότητας.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |