Tuesday, November 11, 2008

Αυστραλία: Την πρώτη ύφεση από το 1990 αντιμετωπίζει η οικονομία

Αυστραλία: Την πρώτη ύφεση από το 1990 αντιμετωπίζει η οικονομία

ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ύφεσης αντιμετωπίζει για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα περίπου δύο δεκαετιών η οικονομία της Αυστραλίας.

Η συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής απειλεί τα κέρδη των εξαγωγών που ώθησαν τα εισοδήματα της χώρας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των 30 ετών. Χωρίς τις εξαγωγές η οικονομία θα συρρικνωνόταν το δεύτερο τρίμηνο.

Η επίδοση της Κίνας ενδέχεται να δώσει τη λύση στην οικονομική συρρίκνωση. Μείωση των εξαγωγών της Αυστραλίας θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα από σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα, χαλκό και βαμβάκι. Αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Γουέιν Σουάν είπε ότι η Αυστραλία ενδέχεται να δεχθεί μεγαλύτερο από ότι αναμένεται πλήγμα εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης που επεκτείνεται στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αποτελούν βασικούς εμπορικούς εταίρους της.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Οκτώβριο στα χαμηλότερα επίπεδα από την μέτρησή της το 1989 από την National Australia Bank Ltd. ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης S&P/ASX 200 βυθίστηκε 4,4% στις 11:46 π.μ. στο Σύδνεϋ, ωθώντας τη φετινή του πτώση στο 38%. Το δολάριο της χώρας υποχώρησε κατά 4,1% στα 66,56 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, από 69,40 σεντς που ήταν χθες στην Ασία. Το νόμισμα έχει υποχωρήσει 32% από τα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών στα 98,49 που αναρριχήθηκε στις 16 Ιουλίου.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γκλεν Στίβενς, έλαβε άμεσα μέτρα, με την επιθετική μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, τη μεγαλύτερη από την ύφεση του 1991, κατά 2% στο 5,25% μέσα σε εννέα εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ σχεδιάζει να διαθέσει 10,4 δισ. δολ. Αυστραλίας (7,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) στους συνταξιούχους, τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και στα νοικοκυριά με στόχο την αύξηση των δαπανών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ προβλέπει ότι το επόμενο έτος η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι στο 2,2%, επίπεδα που δείχνουν παγκόσμια ύφεση.

Χθες η Reserve Bank of Australia αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη το 2008 στο 1,5% από 2% που προέβλεπε τον Αύγουστο.

Τέλος, οι τιμές κατοικιών το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν 1,8% και οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν τα μέγιστα, σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, τον Οκτώβριο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |