Tuesday, July 13, 2010

Ποιοι έχουν εγκλωβιστεί στα PIGS


Ποιοι έχουν εγκλωβιστεί στα PIGS

Κι ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει τα ελλείμματα και τα χρέη της με τη λήψη πρωτοφανών μέτρων λιτότητας, τα οποία δεν είχαν λάβει οι χώρες μέλη ούτε και τις παραμονές της εισόδου τους στην Νομισματική Ένωση, μεγάλος πονοκέφαλος παραμένει για τις πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες η έκθεση των χωρών μελών σε ομόλογα των επονομαζόμενων PIGS (τελευταία λείπει από την ομάδα το δεύτερο «Ι» της Ιταλίας. Παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ με τις αγορές ομολόγων, ο φόβος της πρόκλησης ντόμινο σε περίπτωση που τα ομόλογα μίας χώρας «χτυπήσουν κόκκινο» είναι έντονος. Ποιες όμως χώρες έχουν την μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα PIGS;
Ο πορτογαλικός τραπεζικός κλάδος φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα των αδύναμων χωρών της νότιας ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι πορτογαλικές τράπεζες διαθέτουν περίπου 65,54 δισ. κρατικά ομόλογα των PIIGS, ενώ το συνολικό μέγεθος των οποίος δεν ξεπερνά τα 459 δισ. δολ. (14%). Η μεγαλύτερη έκθεση παρατηρείται στην Ιρλανδία (21,5 δισ. δολ.), ενώ ακολουθούν η Ελλάδα (9,7 δισ. δολ.) και η Ιταλία (5,2 δισ. δολ.).

Στην δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα των PIIGS βρίσκονται οι ιρλανδικές τράπεζες, με συνολική έκθεση 90,378 δισ. δολ., δηλαδή το 13,5% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου της χώρας.

Στην τρίτη και στην τέταρτη θέση της έκθεσης βρίσκονται οι τράπεζες της Γαλλίας και του Βελγίου. Η Γαλλία κατέχει περίπου 911,32 δισ. δολ., ήτοι το 10,4% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου, το οποίο φτάνει τα 8,76 τρισ. δολ.. Η μεγαλύτερη έκθεση παρατηρείται στην Ιταλία, όπου οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν 511,45 δισ. δολ., ενώ η μικρότερη στην Πορτογαλία με 44,74 δισ. δολ. ομολόγων.

Οι τράπεζες του Βελγίου έχουν έκθεση στα ομόλογα των PIIGS περίπου 119 δισ. δολ., περίπου το 8% του μεγέθους του τραπεζικού κλάδου που φτάνει το 1,5 τρισ. δολ..

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ολλανδία, οι τράπεζες της οποίας κατέχουν περίπου 243,6 δισ. δολ., ήτοι το 6,8% του συνολικού τους μεγέθους. Τη μεγαλύτερη έκθεση της έχουν στα ιταλικά ομόλογα, 68,73 δισ. δολ., ενώ στην Ελλάδα κατέχουν 11,89 δισ. δολ..

Ακολουθεί στην έκτη θέση ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος, αφού κατέχει 703,8 δισ. δολ. ομολόγων PIIGS, το 6,2% του συνολικού του μεγέθους που ξεπερνά τα 11,38 τρισ. δολ. Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι 45 δισ. δολ., ενώ στην Ιταλία είναι στα 189,68 δισ. δολ., στην Ιρλανδία 183,76 δισ. δολ. και στην Πορτογαλία 47,38 δισ. δολ.

source: reporter.gr

No comments:

Share |