Monday, July 21, 2008

FED: Ανοικτό το θέμα αύξησης των επιτοκίων

FED: Ανοικτό το θέμα αύξησης των επιτοκίων


Η Federal Reserve δεν πρέπει να περιμένει να σταθεροποιηθούν οι χρηματοοικονομικές και στεγαστικές αγορές για να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο επικεφαλής της Federal Reserve της Μινεάπολις, Γκάρι Στερν.

Την ίδια στιγμή, ο κύριος Στερν πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τις ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού. Οι δηλώσεις αυτές του Στερν ενισχύουν τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Μινεάπολι ανέφερε ότι το σχέδιο διάσωσης του Χένρι Πόλσον για τη Fannie Mae και Freddie Mac αναμένεται να βοηθήσει την αγορά στέγης, προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι οι χρηματοοικονομικές αγορές να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε. Οι ενέργειές μας θα επηρεάσουν την οικονομία μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Στερν.

Ο επικεφαλής της τράπεζας παρομοίασε τη σημερινή οικονομική κρίση με αυτή των αρχών της δεκαετίας του '90, η οποία περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη για τρία χρόνια.

Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναφέρει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης, ενώ ο Αλαν Γκρίνσπαν είχε δηλώσει ότι η οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 50 ετών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους επιβεβαίωσε τον αμερικανικό λαό, ότι η οικονομία σύντομα θα ανακάμψει, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά στέγης και παρά τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να ορθοποδήσει σύντομα, καθώς εμπιστεύομαι το πνεύμα καινοτομίας που χαρακτηρίζει τους Αμερικανούς πολίτες».

Η εν λόγω επιβεβαίωση του Μπους ήρθε μετά την κυβερνητική ανακοίνωση, ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους οδήγησε τις τιμές καταναλωτή στα ύψη, καθώς ενισχύθηκαν κατά 1,1% τον Ιούνιο, με την ετήσια βάση να μην ξεπερνάει το 5%. Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |