Monday, July 21, 2008

SOS! Η Morgan Stanley δηλώνει overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές!

SOS! Η Morgan Stanley δηλώνει overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές!


(upd) Την προσοχή σας παρακαλώ! Για πρώτη φορά μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες, η Morgan Stanley «γυρίζει» σε overweight για τις ευρωπαϊκές μετοχές! Ε αυτό αξίζει να το ακούσουμε... Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αυξάνει τις τοποθετήσεις του σε μετοχές κατά 3% μειώνοντας ισόποσα τις τοποθετήσεις του σε ρευστότητα. Η νέα σταάση της M.S είναι λοιπόν : 3% overweight σε μετοχές, 2% overweight στα μετρητά και 5% underweight στα ομόλογα. Αυτό όπως τονίζει ο διεθνής οίκος, είναι το πρώτο βήμα για το bear market rally που αναμένεται να ζήσουμε λόγω των υπερπουλημένων συνθηκών του σήμερα, των πολύ ελκυστικών αποτιμήσεων, και του περιορισμού του πληθωρισμού αργότερα μέσα στο έτος.
Πάντως, σημειώνει πως είναι προετοιμασμένη και για βραχυπρόθεσμη υποχώρηση των μετοχών οι οποίες ίσως και να μην έχουν ακόμη βρει τον πάτο τους.

Η Morgan Stanley υπογραμμίζει πως ενώ οι προοπτικές από το μέτωπο της κερδοφορίας και της κεφαλαιακής εικόνας των εταιρειών, παραμένουν άσχημες, η εικόνα «τακτικής» έχει βελτιωθεί. Καθώς ο δείκτης MSCI Europe έχει χάσει 30% από την κορυφή του περασμένου Ιουνίου, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα υπάρχει μόνον μικρή πιθανότητα υποχώρησης.

Μετά από ένα τόσο βίαιο ξεπούλημα, κάποια στιγμή έρχεται και ένα ουσιαστικό ράλι. Πολλοί από τους τεχνικούς δείκτες της Μ.S. βρίσονται πολύ κοντά σε αυτό το κρίσιμο αγοραστικό επίπεδοο. Ετσι, μόλις ο πληθωρισμός αρχίσει να περιορίζεται, θα δοθεί το σύνθημα για άνοδο των αγορών.

Εντωμεταξύ, φυσικά, δεν αποκλείεται μία βραχυπρόθεσμη υποχώρηση, καθώς υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν αφήνουν τον διεθνή οίκο να είναι απόλυτα βέβαιος ότι έχουμε δει τον πάτο των αγορών. Ετσι, θα πρέπει να δούμε πρώτα πιο ρεαλιστικές προσδοικίες των αναλυτών για τα κέρδη των επιχειρήσεων, και πως η επενδυτική εμπιστοσυνη βασισμένη στην κίνηση της αγοράς, είναι σημαντικά bearish.

Εάν υπήρχε μεγαλύτερη διορατικότητα στο ότι πληθωρισμός θα χαλαρώσει, ο διεθνής οίκος θα αγοράζε περισσότερο επιθετικά σήμερα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Ετσι, τοποθετεί την εξέλιξηη της διόρθωσης να ολοκληρώνεται όταν πρώτα δούμε μερικά «αποτυχημένα» ράλι του 3%-5% στις μετοχές, τα οποία θα ακολουθηθούν και από χαμηλότερα … χαμηλά.

Lehman Brothers

Στο μεταξύ, ότι και να γίνεται στις αγορές, επιμένει... bullish η Lehman Brothers για την προοπτική των διεθνών μετοχών προβλέποντας ράλι της τάξης του 16% από σήμερα και μέχρι τα τέλη του έτους, αν και μειώνει τον στόχο για τον δείκτη FTSE World στις 362 μονάδες από 415 μονάδες προηγουμένως.

Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος οίκος, από τις αρχές του χρόνου και κάθε εβδομάδα στην καθιερωμένη έκθεση Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, δηλώνει πάντα άπλετη αισιοδοξία για τις μετοχές, παρά τα συνεχόμενα χαστούκια που δέχονται από τις άγριες διαθέσεις που έχει δείξει η κρίση, τον εφιάλτη του πληθωρισμού και το βαρίδι της οικονομικής επιβράδυνσης.

Εμείς, χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε και πεπεισμένοι για την ευστοχία των εκτιμήσεων του οίκου και του αναλυτή κ. Ian Scott, σας παρουσιάζουμε τους λόγους για του οποίους η Lehman Brothers συνεχίζει να βλέπει ταύρους στις αγορές...

Πρώτον, θεωρεί πως οι πληθωριστικές πιέσεις -εκτός της αγοράς των εμπορευμάτων- θα περιορισθούν σημαντικά. Επίσης, στο μέτωπο της κερδοφορίας, αν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι αρνητικές, τίποτα δεν δείχνει ότι η κερδοφορία των εισηγμένων καταρρέει και δεν έχουμε σε καμία περίπτωση αγγίξει «υπερβολικά» επίπεδα.

Οπως δείχνουν και τα πράγματα εξ Αμερικής, το 70% των εταιριών αναμένεται να εκπλήξουν θετικά με τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, σε αντίθεση με το 30% που αναμένεται να είναι τα αρνητικά.

Σημαντικοί καταλύτες για την αξία που προσφέρουν σήμερα οι μετοχές είναι, εκτός από τα κέρδη των εισηγμένων, και η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου ή η συνειδητοποίηση της αγοράς πως τα υψηλότερα επιτόκια δεν είναι καθόλου αναγκαία για να «γιατρέψουν» τον πληθωρισμό (!).

Οπως σημειώνει ο οίκος, οι bear markets έχουν την τάση να ακολουθούνται στους επόμενους εννέα μήνες, είτε από σταθεροποίηση της αγοράς είτε από ένα δυναμικό ράλι.

REPORTER.GR

No comments:

Share |