Tuesday, March 3, 2009

Moody΄s: Προειδοποιεί για την επίδραση του ρουβλιού στις ρωσικές εταιρείες

Moody΄s: Προειδοποιεί για την επίδραση του ρουβλιού στις ρωσικές εταιρείες


Η πρόσφατη “αλυσίδα” υποτιμήσεων του ρουβλίου ενδέχεται να ασκήσει επιπλέον πιέσεις στην ικανότητα των ρωσικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων να καλύψουν το δανεισμό τους, εκτιμά η Moody΄s Investors Service σε έκθεση της με τίτλο “Η αποτίμηση του ρουβλίου ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των εταιρειών”.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τον Αύγουστο του 2008, το ρωσικό ρούβλι έχει καταβαραθρωθεί. Η αξία του νομίσματος, που πριν από καιρό είχε επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την άνθιση στην οικονομία, έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, λόγω της συνεχιζόμενης πιστωτικής κρίσης και της κάμψης 75% στις τιμές του πετρελαίου εντός των επόμενων έξι μηνών το 2008.

"Αν και αυτή η τάση μπορεί να ωφελήσει ορισμένες εταιρείες και πρωτίστως αυτές που σχετίζονται με εξαγωγική δράση, αναμένεται να αυξηθεί η πίεση σε άλλες εταιρείες, όσο θα συνεχιστεί η κάμψη στο ρούβλι” αναφέρει η Sabine Renner, αναλύτρια στην Moody΄s Credit Policy - Corporate Finance, που επιμελήθηκε της έκθεσης.

Η ίδια σημείωσε πως η Moody΄s αναγνωρίζει το γεγονός πως τα περιορισμένη ρευστότητα σε ξένο συνάλλαγμα στις διεθνείς αγορές και οι κλειστές “στρόφιγγες” της τοπικής χρηματοδότησης θα επηρεάσει τη δυνατότητα ορισμένων ρωσικών εταιρειών να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια που έχουν σε ξένο νόμισμα.

Σημειώνεται πως η Moody΄s έχει αξιολογήσεις σε 49 μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες της Ρωσίας, που δρουν σε πλειάδα τομέων, που ποικίλουν από εξαγωγές εμπορευμάτων έως και εταιρείες κοινής ωφέλειας.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |