Tuesday, March 3, 2009

Σε ύφεση η ελβετική οικονομία

Σε ύφεση η ελβετική οικονομία


Κατά 0,3% συρρικνώθηκε το ελβετικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο δ΄ τρίμηνο του 2008 σε επίπεδο τριμήνου και κατά 0,6% σε επίπεδο έτους, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν σήμερα το “φως της δημοσιότητας”, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ελβετικών επιτοκίων.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ωστόσο μεγαλύτερη συρρίκνωση 0,8% στο τρίμηνο και μικρότερη της τάξης του 0,1% σε επίπεδο έτους.

Για το σύνολο του 2008, η οικονομία της Ελβετίας αναπτύχθηκε 1,6%, επωφελούμενη από την σταθερή άνοδο των επιτοκίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία Seco.

Το οικονομικό outlook αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς εκτιμάται ότι η οικονομία θα συνεχίσει να εξασθενεί στο πρώτο μισό του 2009.

Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 0,5% με 1% το τρέχον έτος, ενώ υπάρχουν αναλυτές που “βλέπουν” συρρίκνωση ακόμα και άνω του 1%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ενδέχεται να συνεχίσει να μεταβάλλει τα επιτόκια μειώνοντας τα στο 0,25% στα μέσα Μαρτίου από 0,5%, σύμφωνα με αναλυτές.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |