Monday, March 23, 2009

Στο +3% η Ευρώπη

Στο +3% η Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,86% στις 3.952,81 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 2,65% στις 4.176,37 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,81% στις 2.869,57 μονάδες.



Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές κατέγραψαν σημαντικά κέρδη, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να αναδεικνύεται πρωταγωνιστής ύστερα από τις εξαγγελίες της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα «απαλλάξει» από τις τράπεζες τα «τοξικά» κεφάλαια. Σημαντική ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσαν και οι δηλώσεις του επενδυτή Mark Mobius ότι έχει ξεκινήσει το επόμενο «bull-market» ράλι.

Ο MSCI World ενισχύθηκε κατά 1% στο Λονδίνο. Η άνοδός του από τις 9 Μαρτίου ανέρχεται σε 16%. Κατά 4,4% υψηλότερα διαμορφώθηκε και ο δείκτης MSCI Emerging Markets των 23 αναπτυσσόμενων κρατών, «σβήνοντας» έτσι τις απώλειες από την αρχή του έτους.-

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε το μεγαλύτερο ράλι από την αρχή της χρονιάς, και έκλεισε με κέρδη 4,1%. Ο γκουρού των αγορών Mark Mobius δήλωσε ότι το επόμενο «bull-market» ράλι έχει ήδη ξεκινήσει και ότι ευκαιρίες υπάρχουν σε κάθε αναδυόμενη αγορά λόγω της «βουτιάς» των μετοχών τους τελευταίους μήνες.

«Πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μη χάσετε τις ευκαιρίες», δήλωσε ο Mobius και πρόσθεσε ότι λόγω των αρνητικών ειδήσεων που έρχονται στη δημοσιότητα υπάρχει μία τάση αυτοσυγκράτησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι σε «καλύτερη φόρμα» σε σχέση με τις ανεπτυγμένες οικονομίες. «Θα δούμε πολλές έντονες διακυμάνσεις από τα χαμηλά καθώς υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στην αγορά» υπογραμμίζει ο Mobius επισημαίνοντας πως «ωστόσο έχω τη αίσθηση πως βρισκόμαστε στα χαμηλά και διαμορφώνουμε τη βάση για το επόμενο bull market».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,5%. Ο δείκτης έχει ανακάμψει 11% από τα χαμηλά 12 ετών που έφτασε στις 9 Μαρτίου. Οι απώλειές του από την αρχή της χρονιάς έχουν περιοριστεί στο 12%.

Κέρδη 6,1% κατέγραψε η μετοχή της Daimler στον απόηχο των ανακοινώσεων για αγορά μεριδίου 9,1% της αυτοκινητοβιομηχανίας από επενδυτική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι, Aabar Investments PJSC έναντι 1,95 δισ. ευρώ. Η Aabar θα αγοράσει 96,4 εκατ. νέες μετοχές της Daimler στην τιμή των 20,27 ευρώ ανά μετοχή.

Η Deutsche Bank και σημείωσε άνοδο της τάξεως του 6,7%. Στο +13% βρέθηκε η μετοχή της Barclays, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Hellman & Friedman θα υποβάλλει προσφορά εξαγοράς για την μονάδα iShares από κοινού με γκρουπ επενδυτικών εταιρειών. Στο +7,5% έκλεισε και η BNP Paribas.

Η θετική αναθεώρηση της σύσταση της εταιρείας SABMiller από την Goldman Sachs Group, σε neutral από sell, οδήγησε την εταιρεία σε κέρδη της τάξεως του 3,8%.


===================

Ευφορία και αισιοδοξία επικρατεί στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα με τους δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά να αποκομίζουν ισχυρά κέρδη. Αίτια οι ανακοινώσεις που έγιναν νωρίτερα από το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά «τοξικών» παγίων των τραπεζών, αλλά και τα σχόλια του γκουρού των αγορών Mark Mobius ότι το επόμενο bull-market ράλι έχει ήδη ξεκινήσει.

Στην αγορά τοξικών παγίων των τραπεζών ύψους έως και 1 τρισ. δολαρίων προχωρά η αμερικανική κυβέρνηση σε συνεργασία με ιδιωτικά κεφάλαια, μέσω του ειδικού προγράμματος Public Private Investment Program. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το πρόγραμμα των 700 δισ. δολαρίων για τη «διάσωση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος επεκτείνεται και συστήνεται ταμείο όπου θα συγκεντρώνονται τα τοξικά κεφάλαια των τραπεζών.

Μέσω του προγράμματος το κράτος θα προσφέρει 75-100 δισ. δολάρια (από το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων) και με τη βοήθεια ιδιωτικών κεφαλαίων θα ξεκινήσει η αγορά τοξικών παγίων των τραπεζών. Στην εν λόγω διαδικασία σημαντικό ρόλο θα παίξουν το υπουργείο, η Federal Reserve και η Federal Deposit Insurance. Στόχος είναι να αγοραστούν περί τα 500 δισ. έως 1 τρισ. δολάρια προβληματικών κεφαλαίων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις του Τίμοθι Γκάιθνερ θα δώσουν ώθηση στις αγορές για τις επόμενες εβδομάδες και προσθέτουν ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες αγορών αυτή τη στιγμή.

REPORTER.GR

No comments:

Share |