Monday, March 23, 2009

ΗΠΑ: Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τα προβληματικά πάγια

ΗΠΑ: Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τα προβληματικά πάγια


Τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τα προβληματικά πάγια των αμερικανικών τραπεζών έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος του υπουργείου (Πρόγραμμα Δημόσιων-Ιδιωτικών Επενδύσεων) η κυβέρνηση επιδιώκει να συνεργαστεί με ιδιώτες επενδυτές για την αντιμετώπιση των προβληματικών παγίων των τραπεζών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) και την Federal Reserve με στόχο -όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου- "να επανορθώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών σε ολόκληρο το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να διασφαλίσει ότι οι πιστωτικές ροές παραμένουν ανοικτές στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας".

Το πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσει από 75 δισ. δολ. έως 100 δισ. δολ. από το ομοσπονδιακό πρόγραμμα για τα τοξικά πάγια (TARP) καθώς και κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να δημιουργήσει "αγοραστική δύναμη" έως 500 δισ. δολ. για την αγορά προβληματικών παγίων. Το υπουργείο επισημαίνει ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί έως τα 1 τρισ. δολ. με την πάροδο του χρόνου.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών και ο ιδιωτικός τομέας θα διαθέσουν την χρηματοδότηση, ενώ η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) θα διαθέσει τις κυβερνητικές εγγυήσεις στη χρηματοδότηση των συμπράξεων του δημόσιο και ιδιωτικού τομέα για την αγορά των παγίων.

Το πρόγραμμα έχει δύο μέρη και προβλέπει την αντιμετώπιση τόσο των προβληματικών δανείων, όσο και των υπόλοιπων χρεογράφων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δάνεια, οι τράπεζες θα ταυτοποιήσουν τα στοιχεία που επιθυμούν να πουλήσουν. Η FDIC θα πραγματοποιήσει αναλύσεις προκειμένου να προσδιορίσει το ποσό της χρηματοδότησης που προτίθεται να εγγυηθεί. Τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία θα καθοριστούν από τις τράπεζες, τις ρυθμιστικές αρχές, και την FDIC.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα χρεόγραφα, θα προσφερθούν στους επενδυτές με εγγυημένα δάνεια για την χρηματοδότηση των εξαγορών σε τιτλοποιημένα πάγια. Τα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια που είχαν αρχική διαβάθμιση ΑΑΑ και εμπορικούς τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκη καθώς και άλλους τίτλους που εξασφαλίζονται από περιουσιακά στοιχεία και είχαν βαθμολογία AAA.

"Ενά ευρύ φάσμα επενδυτών αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα", εκτιμά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. "Η συμμετοχή μεμονωμένων επενδυτών, συνταξιοοδοτικών προγραμμάτων, ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων μακροπρόθεσμων επενδυτών είναι διαιίτερα επιθυμητή", συμπληρώνει το υπουργείο.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |