Friday, November 27, 2009

Το Dubai o νέος "ασθενής" των αγορών


Το Dubai o νέος "ασθενής" των αγορών


Αναταράξεις και νέα κύματα ανησυχίας σκόρπισε στις παγκόσμιες αγορές η ανακοίνωση του Ντουμπάι για αναδιάρθρωση του χρέους της κρατικής επενδυτικής Dubai World, δοκιμάζοντας τα χρηματιστήρια και στέλνοντας στα ύψη το κόστος ασφάλισης του πιστωτικού κινδύνου, θυμίζοντας κάτι από τις χειρότερες ημέρες του 2008.

Το επενδυτικό όχημα της κυβέρνησης του Ντουμπάι, Dubai World, που φέρει δανειακές υποχρεώσεις σχεδόν 60 δισ. δολ. αιφνιδίασε τις παγκόσμιες αγορές την Τετάρτη ανακοινώνοντας ότι επιδιώκει την καθυστέρηση των πληρωμών σε μεγάλο μέρος των δανείων του.

Το Ντουμπάι έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για την αναδιάρθρωση της Dubai World και της θυγατρικής εταιρείας στο real estate, Nakheel PJSC που έχει αναλάβει το κολοσσιαίο έργο της κατασκευής του συμπλέγματος των τεχνητών νησιών, καλύπτοντας με άμμο πάνω από 2 δισ. τετραγωνικά πόδια στις ακτές του εμιράτου.

Βασικό στοιχείο της αναδιάρθρωσης, όπως ανακοινώθηκε, αποτελεί το αίτημα προς τους πιστωτές για εξάμηνη -τουλάχιστον- αναστολή των πληρωμών.

Οι αγορές, σε απόλυτο αιφνιδιασμό, υποχρεώθηκαν σε άτακτη υποχώρηση. Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε βουτιά 3,3% για να καταγράψει τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες σε διάστημα επτά μηνών, ενώ ο υποδείκτης των τραπεζών γνώρισε πτώση 5%.

Την Πέμπτη η Wall Street παρέμεινε κλειστή λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, εθνικής εορτής των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο τα futures του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones βρέθηκαν να χάνουν σχεδόν 180 μονάδες, ενώ τα futures του Standard & Poor’s 500 σημείωσαν πτώση άνω του 2%.

Στην Αργεντινή ο δείκτης Merval υποχώρησε κατά 4,28%, στη Βραζιλία ο Βovespa κατά 2,25%, στο Μεξικό ο Bolsa υποχώρησε σε ποσοστό 2,9%, ενώ στη Χιλή ο δείκτης Ipsa σημείωσε πτώση 2,2%.

Την ίδια στιγμή τα πενταετή συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit-default swaps) που συνδέονται με ομόλογα εκδόσεως του Ντουμπάι εκτοξεύθηκαν στις 571 μονάδες βάσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 131 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την CMA Datavision. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος προστασίας σε 10 εκατ. χρέους του Ντουμπάι αυξήθηκε κατά 130 χιλ. δολ. στα 571.000 δολ.

Η ανακοίνωση του Ντουμπάι οδήγησε σε ανοδικό έδαφος το κόστος προστασίας έναντι κρατικών χρεογράφων και στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές. Το κόστος προστασίας σε κυβερνητικά ομόλογα του Άμπου Ντάμπι ύψους 10 εκατ. δολ. για περίοδο πέντε ετών αυξήθηκε κατά 60.000 δολ. στα 160.000 δολ. Για το Κατάρ αυξήθηκε κατά 27.500 δολ. στα 120.000, ενώ για την Τουρκία αυξήθηκε κατά 9.500 δολ. στα 207.500 δολ. σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, καθώς αυξήθηκε η αποστροφή στον κίνδυνο, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί περισσότερο από 10 μονάδες βάσης.

Προσπάθεια άμβλυνσης των ανησυχιών

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας την επενδυτική κοινότητα ότι η "παρέμβαση για την αναδιάρθρωση της Dubai World έχει σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή και ανταποκρίνεται στην ειδική οικονομική θέση της εταιρείας".

Ο Σεΐχης Ahmed bin Saeed al Maktoum, πρόεδρος της Emirates Airline, σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων δηλώνει ότι "η κυβέρνηση γνωρίζει τις ανησυχίες των αγορών και ιδίων των πιστωτών", ωστόσο θεώρησε ότι έπρεπε να παρέμβει "λόγω της ανάγκης να αναλάβει αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των μεγάλων δανειακών υποχρεώσεων".

"Πρόκειται για μία λογική επιχειρηματική απόφαση", υπογραμμίζει, ενώ διευκρίνισε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση του Ντουμπάι ανακοίνωσε παράλληλα ότι άντλησε 5 δισ. δολ. στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος δανεισμού μέσω μακροχρόνιων εκδόσεων, με τις National Bank of Abu Dhabi (NBAD) και Al Hilal Bank να καλύπτουν πλήρως την έκδοση.

Η κυβέρνηση του εμιράτου εξουσιοδότησε τέλος το Dubai Financial Support Fund (DFSF) να αναλάβει το έργο της αναδιάρθρωσης της Dubai World. Επικεφαλής της αναδιάρθρωσης ανέλαβε ο Aidan Birkett υψηλόβαθμο στέλεχος της Deloitte και διευθυντής της DFSF.

Μπαράζ υποβαθμίσεων

Σε μπαράζ υποβαθμίσεων κρατικών εταιρειών του Ντουμπάι επιδόθηκαν οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης μετά την ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση της Dubai World.

Η Standard & Poor΄s Ratings Services ανακοίνωσε ότι τοποθετεί σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (CreditWatch) με πιθανές αρνητικές συνέπειες τις τράπεζες του Ντουμπάι, International PJSC, National Bank of Dubai, Mashreqbank PSC και Dubai Islamic Bank PJSC.

Την ίδια στιγμή η Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατικών Dubai Holding Commercial Operations Group LLC και Dubai Electricity and Water Authority από A- σε BBB-, ενώ η Moody΄s Investors Service υποβάθμισε σε junk σειρά κρατικών οργανισμών, περιλαμβανόμενης της κατασκευαστικής Emaar PJSC.

capital.gr

No comments:

Share |