Tuesday, November 4, 2008

Καμπανάκι από Fitch: «Σοβαρότατη παγκόσμια ύφεση θα χτυπήσει το 2009»

Καμπανάκι από Fitch: «Σοβαρότατη παγκόσμια ύφεση θα χτυπήσει το 2009»

Σύμφωνα με την νεά έκθεση της Fitch με τίτλο Global Economic Outlook, εκτιμάται πως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου - ΗΠΑ, Αγγλία, Ευρωζώνη και Ιαπωνία -θα ζήσουν το 2009 την πιο βίαια μείωση του ΑΕΠ τους από τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο.
Οπως αναφέρει, η ανάπτυξη στις συγκεκριμένες οικονομίες αναμένεται να είναι αρνητική και να διαμορφωθεί στο -0,8% το επόμενο έτος, μετά από 1,1% το 2008. Οι πιο σφιχτές συνθήκες στην πιστωτική αγορά, η μείωση των καταναλωτικών δαπανών και η απουσία των επενδύσεων των επιχειρήσεων θα συνδυαστούν για να δώσουν μία ασυνήθιστα συγχρονισμένη οικονομική επιβράδυνση στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Σύμφωνα με το οίκο, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί μόνον 1% το 2009 που είναι και ο πιο αργός ρυθμός που εχει σημειωθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, την στιγμή που τα τελευταία 5 χρόνια κυμαινόταν κοντά στο 3,5% σε μέσο όρο. Ο συνδυασμός ύφεσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και μειώσης των διεθνών ροών κεφαλαίων θα καταλήξουν σε μία απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και στις αναδυόμενες αγορές, αν και οι περισσότερες θα αποφύγουν την ύφεση.

REPORTER.GR

No comments:

Share |